AI komentatori na Wimbledonu ove godine, uz pomoć IBM-a

Malo po malo, umjetna inteligencija “uzima” poslove ljudima i tamo gdje to ne bismo očekivali – ovoga puta na redu su sportski komentatori i analitičari. Američki IBM i londonski All England Lawn Tennis Club ovoga su tjedna objavili kako će zajedničkim snagama gledatelji donijeti nova iskustva tijekom ovogodišnjeg Wimbledona, najpoznatijeg i najprestižnijeg teniskog turnira u svijetu. Za nove će funkcije dostupne u službenoj mobilnoj aplikaciji biti zadužena umjetna inteligencija, pogonjena računalnom platformom IBM watsonx.

AI komentator

Ljubitelji tenisa, koji će htjeti kroz spomenutu aplikaciju ili službeni web turnir pogledati sažetke i najbolje trenutke mečeva, u svima njima će imati mogućnost poslušati audio komentar i uključiti titlove. Dodatak je tome koji će automatski producirati IBM-ov AI sustav, a zamišljen je kao dodatak koji će gledateljima omogućiti bolje iskustvo, čak i kada gledaju sažetke mečeva koje nije uživo komentirao ljudski komentator.

Iz IBM-a kažu kako su sustav generativne umjetne inteligencije za ove primjene trenirali ciljano na podatke i jedinstveni teniski vokabular. Rezultat je model sposoban stvarati različite jezične konstrukcije, kako bi videoisječci bili zanimljiviji i informativniji.

Analiza ždrijeba

Dodatni čar ovogodišnjeg Wimbledona dati će i IBM AI Draw Analysis – alat koji će analizirati težinu ždrijeba za svaku pojedinu tenisačicu i tenisača. Bit će to prvi put da se ova statistika službeno koristi u tenisu, a ona će, na temelju brojnih podataka, procijeniti izglede svih natjecatelja od početka do kraja turnira. Gledatelji će na ovaj način moći otkriti “anomalije”, odnosno iznenađenja tijekom turnira, koja možda ne bi bila očita samo gledanjem službenog ranga igrača. U IBM-u se nadaju da će dodatna analiza inspirirati ljubitelje tenisa na debatu i tako donijeti njihovu veću angažiranost i uključenost u turnir.

Wimbledon se igra od 3. do 16. srpnja. Službena stranica je Wimbledon.coma mobilne aplikacije s novim značajkama dostupne su na iOS-u ja Android.

Više o temiIzvor:Bug.hr