Održano veliko okupljanje bivših studenata i studenata FERConnect

Mnogi su danas vodeći članovi poslovne i znanstvene zajednice, velik broj tehnoloških tvrtki koje su ambasadori Hrvatske u svijetu, osim uspjeha, povezuje i činjenica da su ih osnovali ili vode bivši FER-ovci. Važnost ove zajednice raste danas kada je tehnologija postala platforma, ne samo za razvoj industrije, već i za samo društvo.

“Već desetljećima alumni FER-a svojim profesionalnim djelovanjem ključan je dio tehnološkog razvoja, koji omogućuje konkurentnost i rast hrvatskog gospodarstva te stvara pretpostavku za razvoj svih segmenata društva”, poručio je Mladen Pejkovićpredsjednik zajednice Alumni odbora i stariji izvršni direktor u Atlantic grupi i istaknuo kako se čvršćim povezivanjem alumni zajednice žele ojačati i poboljšati aktivnosti koje stvaraju mjerljivu vrijednost za društvo te akademsku i gospodarsku.

Predsjednik Alumni odbora Mladen Pejković iz Atlantic grupe
Predsjednik Alumni odbora Mladen Pejković iz Atlantic grupe

”Veliki odaziv naših bivših studenata dokaz je da su alumni itekako željeni doprinijeti. Osjećajući taj signal, u ožujku sam pokrenuo Alumni odbor s ciljem jačanja suradnje s fakultetom i iskorištavanja potencijala zajednice. Danas svjedočimo volji i pozitivnoj energiji alumna koji u svim industrijama žele pomoći ne samo svom fakultetu, nego i cijelom hrvatskome društvu. Želimo znanje i iskustvo obitelji FER-a staviti na raspolaganje cijeloj Hrvatskoj”, poručio je dekan Vedran Bilas.

Dekan FER-a Vedran Bilas
dekana FER-a Vedran Bilas

Tijekom interaktivnog okupljanja predstavljena su područja u koja se alumni zajednica može uključiti, a koja su rezultat rada Alumni odbora pokrenutog u ožujku ove godine. Također su predstavljena područja za suradnju gospodarstva i FER-a, kroz razgovor o istraživačkim projektima.

Igor Strejčekdirektor Mikroblinka, najavio je osnivanje Zaklade za studente slabijeg imovinskog stanja te istaknuo ciljeve za 2023. – dodjeljivanje minimalno deset stipendija u godišnjem iznosu te prikupljanje minimalno 20.000 eura do listopada. Zlatka Tečec Ribarićdirektorica poslovne jedinice u KONČAR – Institutu za elektrotehniku, predstavila je prednosti mentora i mentija te temeljne vrijednosti mentoring programa.

O važnosti privlačenja studenata iz inozemstva govorio je Davor Tomaškovićpredsjednik uprave Croatia osiguranja. Naime, nedavno su tri profesora s FER-a uvrštena na listu uglednog Sveučilišta Stanford u 2 posto najboljih znanstvenika u svijetu. Ta područja potrebno je dalje razvijati i brendirati FER kao mjesto izvrsnosti na svjetskoj razini, poručio je Tomašković. Renata Rubešapomoćnica direktora Sektora za poslovnu integraciju u Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava, osvrnula se na temu intenziviranja suradnje unutar Alumni zajednice kroz redovna okupljanja.

FER-ov potencijal za suradnju s gospodarstvom i Alumni zajednicom predstavili su prof. dr. sc. Stjepan Bogdan ja prof. dr. sc. Bojan Trkuljakoji je više rekao o istraživačkim projektima i novim studijskim programima i studijima na engleskom jeziku.

FER-ovi nastavnici: prof. dr. sc. Damir Žarko, prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić, doc. dr. sc. Marko Đurašević ja izv. prof. dr. sc. Matko Orsag govorili su o zanimljivim projektima i istraživanjima u području robotike, energetike, e-mobilnosti i umjetne inteligencije.

Više o temiIzvor:Bug.hr