Apple je objavio razvojne alate za razvoj aplikacija za Vision Pro

Samo koji tjedan predstavljanju svog novog proizvoda, načelnika za virtualnu i proširenu stvarnost Vizija Pro, Apple je developerima otvorio razvojno okruženje za njegov visionOS. Appleovo prvo “prostorno računalo”, kako ga nazivaju, da će developerima imati mogućnost razvoja aplikacije sa sučeljem smještenim u virtualnom svijetu, s “beskonačnim” radnim površinama koje okružuju samog korisnika, kao i uz inovativne načine interakcije s aplikacijama.

Developeri, navalite

Otvaranje razvojnih dostupnih unutar visionOS SDK-a pokazat će da ovaj operativni sustav aplikacije može podržati i treba otvoriti nove vidike za programere, dizajnere i tvrtke koje se žele pridružiti novom Apple ekosustavu alata. Apple kaže da će moćne i jedinstvene mogućnosti uređaja Vision Pro dati programerima okruženje za razvoj neviđenih iskustava unutar aplikacije, bilo da se radi o područjima produktivnosti, dizajna, igara ili slično.

Osim otvaranja developerskog okruženja, Apple je najavio kako će sljedećeg mjeseca otvoriti i developerske laboratorije u Cupertinu, Londonu, Münchenu, Šangaju, Singapuru i Tokiju, gdje će developeri moći iz prve ruke testirati Vision Pro, testirati svoje aplikacije na njemu te dobiti podršku Appleovih inženjera . Uz ove su najave podijelili i nekoliko kratkih demo video isječaka, koje možete vidjeti unutar ovog teksta, au kojima su prikazani neki od koncepata aplikacije za Vision Pro.

Apple Vision Pro ima zadatak prenijeti računalstvo u virtualni svijet, a programerima će to biti dostupni svi potrebni im alati. “Iskorišćavanjem prostora oko korisnika, prostorno računalstvo isključuje developerima nove prilike i omogućuje im osmisliti nove načine za povezivanje korisnika, povećanje produktivnosti i uživanje u novim oblicima zabave. Jedva čekamo vidjeti što će naša developerska zajednica izmaštati”, poruka je iz tvrtke.

Uz poznate tehnologije i okruženja kao što su Xcode, SwiftUI, RealityKit, ARKit ili TestFlight, aplikacije za visionOS izrađivat će se putem novog alata Reality Composer Pro, specijaliziranog za trodimenzionalno sučelje, modele, animacije slike i zvukove. Od sljedećeg mjeseca bit će otvoren i pristup Unityjevim alatima za izradu novih ili portanje postojećih rješenja na visionOS.

Više o temiIzvor:Bug.hr