Testirali solarni električni automobil – pa poginuli u njemu

Dvojica talijanskih istraživača koji su radili na projektu hibridnog električnog vozila na solarne baterije poginuli su u eksploziji testnog prototipa prošlog mjeseca u blizini Napulja.

Talijanski projekt, koji je za cilj imao izraditi rješenje za pretvaranje klasičnih automobila u solarno-baterijske hibride, a financiran je i sredstvima Europske unije, doveo je do katastrofe. Prošloga mjeseca, 23. lipnja, naime, dvoje je njihovih istraživača kod Napulja testiralo Volkswagen Polo, prerađen na spomenuti način u solarni električni automobil, kada je isti – eksplodirao.

— tekst slijedi nakon oglasa —

Prototip je izgorio, a dvoje inženjera, koji su bili u njemu, Maria Vittoria Prati ja Fulvije Philaces, zadobili su teške tjelesne ozljede te nešto kasnije oboje uslijed toga preminuli. Ova se tragedija još uvijek istražuje, a istraživači za sada ne navode na koji je uzrok samozapaljenja i eksplozije automobila.

Naknadna elektrifikacija

Cilj projekta, čije ime Life-Save sada nažalost zvuči ironično, bio je razviti sustav električnih motora, baterija i fotonaponskih panela, kojima bi se mogli opremiti klasični automobili s unutarnjim izgaranjem. Ideja je bila ponuditi kitove za pretvaranje konvencionalnih vozila s prednjim pogonom u električni, i to za daleko manje novca nego što koštaju tvornički električni ili hibridni automobili. Uz fotonaponske panele i baterije, vozila bi dobila elektromotore na stražnjoj osovini te su tako postala hibridna.

Za projekt je povučeno gotovo 1,8 milijuna eura i to iz EU fonda LIFE, specijaliziranog za sufinanciranje ekoloških projekata još 2017. godine. Provedbu je predvodila skupina eProInn (Energy and Propulsion Innovation) sa sveučilišta Salerno.

Sudbina cijelog projekta nakon ove tragedije nije poznata, službena stranica trenutno je deaktivirana, a na njoj stoji tek objava u kojoj se izražava sućut obitelji poginulih stručnjaka.

Više o temiIzvor:Bug.hr