Spanoptic S02 E14: Digitalizacija javne uprave

Nikada se, ili rijetko, o javnom sektoru raspravlja kao o pokretaču tehnološkog napretka, pa ipak, u posljednjih nekoliko godina upravo je javni sektor bio taj koji je uveo gomilu promjena. Istina, to se dobrim dijelom dogodilo i zbog pandemije koronavirusa, no danas s pravom (i ponosom!) možemo reći da je u nekim segmentima Hrvatska bila spremn(ij)a na to u usporedbi s mnogim drugim državama s kojima bi se inače po sličnim parametrima mogla uspoređivati. Tako je, primjerice, kod nas školstvo relativno dobro uvelo online nastavu, budući da već neki niz godina od prije pandemije imamo spremnu većinu digitalnih nastavnih materijala koji su samo čekali da se uđu u uporabu.

Čak i ako ostavimo po strani pandemiju i segment obrazovanja, postoje neki sustavi koji već godinama pokazuju da smo još uvijek digitalizirani kao nacija, poput NIAS-a, tendencija brže modernizacije samo se dodatno ubrzala u posljednjih pet do sedam godina, od kada je porastao i opći interes za digitalizaciju i digitalnu transformaciju. Pravovremenost u primjeni dostupnih alata razlikuje se od zemlje do zemlje – neke se zemlje još uvijek više oslanjaju na svoje prirodne resurse kao komparativne prednosti, dok druge, u nedostatku takvih resursa, koriste znanje kao svoje najveće bogatstvo.

A što konkretno znači raditi s javnom upravom u slučaju Microsofta? Kada je uopće krenula suradnja – koje su bile prve korištene aplikacije? Kakvi su bili inicijalni planovi za uvođenje digitalnih tehnologija u državu i kako se usporediti sa stanjem danas – jeste li opravdali, razočarali ili možda čak nadmašili očekivanja? I, kad smo već kod očekivanja, kakav se omjer tehnološkog napretka očekuje u javnosti u odnosu na privatni sektor u godinama koje dolaze?

Na ova, ai brojna druga pitanja odgovara Ratko Mutavdžić – voditelj poslovanja s javnom upravom u Microsoftu. Da će dobar prikaz stvarnog stanja stvari u domaćem javnom sektoru, no ponudit će i širu sliku budući da redovito surađuje s više od stotine zemalja. Jesmo li konkurentni, kako je Katar uveo trajne promjene zahvaljujući Svjetskom nogometnom prvenstvu te što je zajednička inovativnost i zadnji čas ubrzanom rezanju stola iz osamnaestog stoljeća – pogledajte u najnovijem Spanopticu

Propuštene epizode možete pogledati ovdje.

Više o temiIzvor:Bug.hr