Na probleme s računalom gubimo do 20 posto svog vremena

Unatoč značajnom napretku računalne tehnologije u proteklih 15 godina, računala su nam i dalje zagorčavaju život raznim kvarovima, i to u značajnoj stopi od 11 do 20 posto, pokazala je studija Sveučilišta u Kopenhagenu ja Sveučilišta Roskilde. Manjak memorije, rušenja programa zbog kojih nam nestaju podaci, nefunkcionalni sustavi… frustracije uzrokovane neispravnim računalima i dalje su nažalost proširene pojave, naglašavaju danski istraživači u studijama koje objavljuje časopis ACM transakcije o interakciji između računala i čovjeka.

Zapanjujuće visoki postoci

Značajnu količinu našeg vremena provedenog na računalima gubimo zbog neispravnih sustava ili složenih sučelja koja ometaju našu sposobnost da obavimo željene zadatke.

Unatoč svim većim brzinama, preuzimanje podataka i dalje se percipira kao frustrirajuće sporo 📷 babysofja
Unatoč svim većim brzinama, preuzimanje podataka i dalje se percipira kao frustrirajuće sporo babysofja

Postotak je zapanjujuće visok i otkriva nedovoljnu uključenost običnih korisnika tijekom razvoja sustava, tvrde istraživači. Problem je to veći što, pokazala je studija, većina frustracija proizlazi iz otežanog obavljanja svakodnevnih zadataka, a ne nekih složenih pothvata i napredne upotrebe računala.

Ponovi epizodu

Istraživanje je obuhvatilo sudionike različitih profila: studente, računovođe, konzultante, ali i zaposlenike u IT industriji koji u prosjeku za računala provode šest do osam sati dnevno. Problemi s kojima su se redovito suočavali uključivali su spor rad sustava, privremeno zamrzavanje uređaja, pad sustava i poteškoće u lociranju informacija. Čak 84 posto prijavljenih epizoda odnosilo se na probleme koji se redovito ponavljaju, a 87 posto bilo je uvjereno da će se ti problemi ponoviti iu budućnosti. Sve to ukazuje da se i danas suočavamo s istim temeljnim problemima kao i prije 15-20 godina.

Većina pritužbi odnosi se na rad, upotrebljivost i korisnost sustava 📷 cookie_studio
Većina pritužbi odnosi se na performanse, upotrebljivost i korisnost sustava kolačić_studio

“Dvije glavne kategorije problema koje i dalje postoje povezane su s neodgovarajućom izvedbom i nedostatkom prilagođenosti korisniku”, naglašavaju istraživači. Najviše pritužbi odnosi se na performanse (49%), upotrebljivost (36%) i korisnost (16%) sustava. Uz to, iako je tehnologija nedvojbeno napredovala i postala sposobna, porasla su i naša očekivanja. Tako se unatoč većim brzinama preuzimanja podataka i dalje često percipira kao frustrirajuće sporo.

Prostor za napredak

Studija sugerira da značajan dio tipičnog radnog tjedna, u rasponu od pola dana do cijelog dana, može biti izgubljen zbog problema povezanih s računalom.

Korisnici su frustrirani nedostatkom memorije, padovima programa zbog kojih gubimo podatke i nefunkcionalnim sustavima 📷 freepik
Korisnici frustriraju manje memorije, rušenje programa zbog kojih nam nestaju podaci i nefunkcionalni sustavi freepik

“Kad se nađemo okruženi IT sustavima koji nas frustriraju, ključno je prepoznati da problem vjerojatno leži u tvorcima sustava, a ne u korisnicima. Studija jasno pokazuje da još uvijek ima dovoljno prostora za napredak”, zaključuju istraživači koji se zalažu za razvoj sustava koji će biti jednostavniji za korištenje.

Više o temiIzvor:Bug.hr