U današnjem svijetu sve veći broj ljudi nastoji voditi zdrav način života i konzumirati hranu koja će im osigurati optimalnu prehranu i energiju. Iako su mnoge uobičajene namirnice već dobro poznate, postoji nekoliko manje poznatih namirnica koje su izuzetno bogate hranjivim tvarima i mogu značajno doprinijeti vašem zdravlju.
U ovom tekstu ćemo navesti neke od onih namirnica koje biste trebali uvrstiti u svoju prehranu.
Moringa Oleifera
Jedna od namirnica za koju je malo tko čuo, a koja je vrlo korisna je moringa – poznatija kao “drvo života”, koja je privukla veliku pozornost zbog svojih nutritivnih prednosti. Porijeklom iz dijelova Afrike i Azije, moringa je cijenjena zbog svojih listova, sjemenki i mahuna, od kojih svi imaju različita svojstva koja poboljšavaju zdravlje.
Listovi moringe posebno su bogati esencijalnim nutrijentima. Sadrže značajne količine vitamina, uključujući vitamin A, vitamin C i razne vitamine B skupine. Također su dobar izvor minerala poput kalcija, željeza i magnezija. Listovi ove biljke također su značajan izvor proteina i dijetalnih vlakana, što ih čini vrijednim dodatkom uravnoteženoj prehrani. Ova je namirnica stoga izvor minerala i vitamina, prirodni antibiotik i snažan antioksidans.
Njegovi pozitivni učinci posebno su vidljivi u regulaciji razine šećera u krvi, očuvanju zdravlja jetre i bubrega te očiju, sniženju kolesterola i krvnog tlaka, anti-age djelovanju i sprječava oštećenja centralnog živčanog sustava koja mogu uzrokovati otežano pamćenje.
Kvinoja
Kvinoja je žitarica koja potječe iz Južne Amerike i odlikuje se visokim udjelom proteina i vlakana. Ova namirnica izvrstan je izbor za vegetarijance i vegane, jer sadrži sve esencijalne aminokiseline potrebne za izgradnju proteina u tijelu. Također je bogata magnezijem, fosforom i manganom. Kvinoja je svestrana namirnica koja se može koristiti kao zamjena za rižu ili kao osnova za salate.
Idealna je i za osobe na bezglutenskoj dijeti, budući da se ovaj sastojak ne nalazi u kvinoji. To je zapravo pseudožitarica koja se priprema, konzumira i sadrži istu nutritivnu vrijednost kao i žitarica, ali zapravo pripada obitelji trava i pripada istoj obitelji kojoj pripadaju špinat i cikla.
Zbog brojnih korisnih sastojaka koji se nalaze u njoj, od vitamina i minerala do korisnih masnoća, kvinoja ima brojne poželjne učinke na naš organizam. Neki od njih su: regulacija kolesterola, regulacija krvnog tlaka, regulacija tjelesne težine, smanjenje rizika od dijabetesa.
Chia sjemenke
Chia sjemenke su male crne ili bijele sjemenke koje potječu iz Meksika. Iako su male veličine, bogate su vlaknima, proteinima, omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima. Ove sjemenke mogu apsorbirati tekućinu i formirati gel, što vam može pomoći da se osjećate sitima i stabilizira razinu šećera u krvi. Možete ih dodati u jogurt, smoothie ili ih koristiti kao zamjenu za jaja u receptima.
Ima vrlo važnu ulogu u zdravlju, a nutricionisti se jednoglasno slažu da je ovo jedna od najboljih opcija za konzumiranje ako se osjećate slabo jer utječe na rad mišića. Evo još nekoliko razloga zašto bi ova namirnica trebala postati redoviti dio vaše prehrane: bez glutena, poboljšava probavu, jedna od najboljih namirnica za zdravlje mozga i srca, sadrži 8 aminokiselina, sadrži 5 puta više kalcija od mlijeka, sadrži 7 puta više vitamina C od naranče, one potiču zdravlje kože, kose i noktiju…
Guava
Guava je tropsko voće koje je izuzetno bogato vitaminom C, vlaknima i antioksidansima. Ima nizak glikemijski indeks, što znači da neće skočiti šećer u krvi.
Ovo tropsko drvo ili grm potječe iz Meksika, Kariba i Srednje Amerike, a zanimljivo je da je koncentracija vitamina C u plodu ove biljke zapravo veća nego u tropskom limunu.
Možete ga jesti svježeg ili dodati voćnim salatama i smoothiejima.
Mnogi pozitivni učinci, koje narodna predaja pripisuje ovom voću, znanstveno su dokazani relativno nedavno kroz nekoliko istraživanja.Četiri mjeseca redovite upotrebe guave kod grupe ispitanika utjecalo je na snižavanje krvnog tlaka, snižavajući razinu kolesterola u krvi za devet posto, a triglicerida za gotovo osam posto.
Ovo voće ima široku primjenu u ljudskoj prehrani; može se jesti sama i bez dodataka poput jabuke, često se viđa poslužena s ljutim začinima, sastavni je dio punča, a često je sadrži i popularno piće Latinske Amerike – agua fresca.
Artičoka
Artičoka je povrće koje često prolazi nezapaženo, a zapravo je izuzetno blagotvorno za zdravlje. Bogata je vlaknima, vitaminima C i K, magnezijem i antioksidansima.
Sadrži jedinstveni antioksidans zvan cinarin, koji može podržati rad jetre i probavu. Ekstrakt artičoke pomaže zaustaviti rast stanica raka zahvaljujući antioksidansima koje sadrži. Oni uništavaju stanice zaražene rakom i mogu spriječiti stvaranje novih.
Izvrstan je i za srce, snižava razinu kolesterola, doprinosi zdravlju kože, pomaže kod simptoma dijabetesa itd. Artičoke se mogu kuhati, peći ili koristiti kao sastojak raznih jela.
Konzumiranje raznovrsne hrane ne samo da proširuje vašu paletu okusa, već vas izlaže širem rasponu hranjivih tvari. Dakle, želite li povećati unos proteina, podržati zdravlje crijeva ili jedn
Izvor:Profitiraj.hr