Otkrili su ga timovi znanstvenika iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država.
Skriveni ili dodani šećer, koji se tijekom dana nosi kroz hranu i piće, razlog je za pojavu 45 štetnih zdravstvenih problema, otkrili su timovi znanstvenika iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država.
Prema studiji objavljenoj u British Medical Journalu stručnjaci preporučuju smanjenje potrošnje dodanih šećera na oko 6 žličica dnevno, dok bi unos zaslađenih pića trebalo ograničiti na jednodnevno, piše B92.
Skriveni šećer utječe na razvoj astme, dijabetesa, bolesti srca…
Opće je poznato da prekomjerni unos šećera može imati negativne učinke na zdravlje, što je navelo Svjetsku zdravstvenu organizaciju da predloži smanjenje potrošnje dodanog šećera na manje od 10 posto ukupnog dnevnog unosa energije.
Znanstvenici su otkrili vrlo štetnu vezu između konzumiranja šećera i 45 zdravstvenih stanja kao što je, između ostalih, astma, dijabetes, pretilost, bolesti srca, depresija, neke vrste raka i smrt.
Endokrini i metabolički problemi uzrokovani skrivenim šećerom u hrani
Dnevni unos “skrivenog” šećera kojeg ljudi nisu svjesni da unose u organizam, a koji ozbiljno narušava zdravlje, bio je povod istraživača iz Kine i SAD-a da usporede sve dosadašnje studije i 73 metaanalize o štetnosti šećera. Istraživanje je pronašlo dokaze o štetnoj vezi šećera u prehrani i 18 endokrinih ili metaboličkih ishoda, uključujući dijabetes, giht i pretilost, vezu za 10 kardiovaskularnih problema, kao što su visok krvni tlak, srčani udar i moždani udar, 7 ishoda karcinoma (rak dojke, prostate i gušterače) i 10 drugih zdravstvenih stanja kao što su astma, karijes, depresija i smrt.
Dokazi upućuju i na to da je konzumacija zaslađenih napitaka povezana s povećanjem tjelesne težine, čak iu slučaju minimalne konzumacije, te nakupljanjem masti u jetri i mišićima. Analize pokazuju da je svako piće zaslađeno šećerom povezano s 4 posto većim rizikom od gihta, a dnevni unos slatkih pića veći od 250 ml sa 17 posto većim rizikom od koronarne bolesti srca.
Više o temiIzvor:Poslovni.hr