Cijene bijelog šećera polako se penju do rekordne razine u posljednjih deset godina. Proizvođači slatkiša boje se nestašice, a za ljubitelje slatkiša to znači da će, žele li se zasladiti, morati još dublje posegnuti u džep.

Sve više proizvođača šećera okreće seproizvodi bez šećera. Dijelom je to zbog promjene potrošačkih navika, no najveći razlog je zapravo enormno visoka cijena bijelog šećera na tržištu.

“Trenutačno imamonajvišu cijenu bijelog šećerau povijesti”, rekao jeBastian Fassin,predsjednik Savezne udruge njemačke konditorske industrije, koji je ujedno i direktor njemačkog proizvođača gumenih bombona Katjes.

Prije samo dvije godine proizvođači konditorskih proizvoda plaćali su oko 400 eura za tonu šećera. Sada je ta cijena negdje oko 1200 eura. Proizvođači šećera zadovoljno trljaju ruke – u veljači je, primjerice, njemački Südzucker AG drugi put povećao prognozu dobiti za tekuću poslovnu godinu.

Grupacija je naime ostvarila dobit od oko 700 milijuna eura, više od dvostruko više nego lani u istom razdoblju, pišetportal.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr