Akne: tinejdžerska muka ili cjeloživotni problem?

Jedna od najčešćih kožnih bolesti svakako su akne. Javljaju se u oba spola, a oboljeli često razviju psihološke problem (depresija, manjak samopouzdanja) zbog čega liječenje akni zahtijeva sveobuhvatni pristup. Iako se najčešće javljaju kod tinejdžera, akne se mogu pojaviti i u odrasloj dobi i prouzročiti problem.

Što uzrokuje akne?

Neadekvatni kozmetički pripravci, pretjerano izlaganje suncu, lijekovi, genetika, pojačano stvaranje sebuma, hormone, stres – sve su to okidači za pojavu akni. Akne se mogu pojaviti na raznim djelovima tijela pa tako postoje akne na licu, akne na leđima, akne na preponama…

Postoji nekoliko oblika akni. Komedonalne akne predstavljaju najblaži oblik bolesti, dok cistične aknepredstavljaju najteži oblik bolesti. U slučaju cističnih akni upalni process zahvaća dublje slojeve kože, a cijeljenjem nastaju ožiljci. Uz spomenute oblike, postoje i papulopustolozne akne kod kojih, uz komedone, prevladavaju crvene I bolne promjene koje se gnoje.

Kako prepoznati hormonalne akne?

Hormoni su ključni za proizvodnju sebuma u žlijezdama lojnicama, a ukoliko dođe do prevage utjecaja androgena javlja se hiperprodukcija sebuma. U pubertetu razina testosterone raste i kod dječaka i kod djevojčica, a to je ujedno i glavni razlog učestalosti pojave akni u toj dobi.

Kod žena su česte hormonalne promjene tijekom čitavog života. Tako je moguća pojava akni uslijed menstrualnog ciklusa (navedene akne se uspješno liječe pomoću kontracepcijskih pilula), u trudnoći ili pak u menopauzi. U hormonalne akne spadaju i steroidne akne. Riječ je o aknama do kojih dolazi zbog primjene steroida i visoke doze testosterone koja je povezana s tim.

Kako liječiti akne?

Liječenje akni mora biti usmjereno prema glavnim uzrocima nastanka akni. Najvažnije je redovito čišćenje lica, kao najbolja prevencija njihove pojava. Nadalje, preporuča se korištenje lokalnih preparata (salicilna kiselina, tretinoin, adapalen), a u određenim slučajevima koriste se i antibiotik, azelaična kiselina i benzoil peroksid. Svako liječenje akni nužno je provoditi uz prethodne konzultacije s dermatologom.