ZATAMNJENJE STAKLA – Kako smanjiti temperaturu u autu

Klimatske promjene uzrokuju rast temperature, samim time i temperatura u vašem automobilu će biti nesnosna. Mi vam donosimo nekoliko trikova pomoću kojih možete izbjeći nesnosne vrućine u vašem automobilu. Vrućine su nepodnošljive za sve i u takvim situacijama većini ljudi prvo rješenje je klima. Na tržištu postoje još neke metode koje mogu pomoći pri rashlađivanju, poput zatamnjena stakla .

Kada je riječ o automobilu, postoje različiti načini kako možemo smanjiti temperaturu u automobilu. Jedno od najčešćih načina je zatamnjene stakala. U nastavku vam donosimo nekoliko korisnih savjeta kako smanjiti temperaturu i učiniti boravak u automobilu ugodnijim.

Folija za zatamnjivanje stakla

 Pored toga što pružaju štit od štetnih sunčevih zraka sa spomenute folije ujedno pomažu zaštititi unutrašnjost vašeg automobila ili bolje rečeno svih dragocjenosti koje se tamo nalaze. Ako vam se dogodilo da ste ostavili torbu ili nešto još vrjednije na stražnjem sjedalu, ti predmeti barem neće biti toliko uočljivi pa tako neće privlačiti ni posebnu pozornost prolaznika te potencijalnog provalnika. Folije za auto stakla su i drugo ime za sigurnost. Prilikom sudara, zaštitit će vas od krhotina stakla i tako zaštiti putnike od neželjenih porezotina.

Zatamnjivanje stakala je izuzetno popularno kod mladih vozača, jer podiže izgled automobila. Naravno, sve to ovisi o ukusu vozača. U svakom slučaju, ono što je najbitnije je funkcionalnost. Činjenica je da zatamnjivanje stakala pospješuje kvalitetu boravka u automobilu. Prilikom odabira zatamnjena, bitno je znati da je najveći postotak zatamnjenja 98 %. Jednom kada odaberete foliju za auto s visokom učinkovitošću odbijanja topline vožnja automobilom će vam postati omiljena aktivnost prilikom vrućih ljetnih dana. 

Folije za auto stakla

Kroz godine se pokazalo da su folije za auto stakla izuzetno korisne. Prije svega, one nose i dozu sigurnosti. Naime, prilikom sudara folija će držati staklo na okupu i samim time spriječiti rasipanje krhotina i potencijalne ozljede. Sve više mladih se odlučuje na folije za auto skala iz estetskih razloga.

Većina vozača provede i nekoliko sati tijekom dana u automobilu, iz tog razloga bitno je da se svi u automobilu osjećaju sigurno i ugodno. Posebice u ljetnim mjesecima kada su temperature nesnosne. Naravno, klima će rashladiti automobil, ali od velike koristi će biti i auto folije koje će temperaturu u unutrašnjosti smanjiti za nekoliko stupnjeva.

Mnogi noviji automobili već tvornički dolaze sa zatamnjenjem na staklima, dok na neke moramo sami dati montirati folije. Može se činiti kao skupa investicija, ali u suštini to nije tako, jer prije svega to je investicija u vaše zdravlje. Provođenjem i po nekoliko sati u automobilu, neće vam biti važno koliko će vas ova investicija koštati, jer će biti neophodna.

Zašto nam je toliko potrebna folija za auto staklo?

Jedan od razloga je povećana sigurnost. Nažalost nesreće nisu rijetkost na cestama pa je iznimno važno ostvariti najbolju zaštitu gdje god je to moguće. Zaštitne folije za staklene površine dizajnirane su tako da u slučaju loma stakla zadrže krhotine na svojoj površini i spriječe njihovo rasipanje po unutrašnjosti automobila. Tako će u slučaju nesreće, putnici biti zaštićeniji od letećih krhotina rasprsnutog stakla što značajno povećava razinu sigurnosti.

Zaštita privatnosti je još adut ovog proizvoda. Zaštitne folije za auto stakla dolaze u širokom rasponu nijansi kako bi svakom korisniku osigurali potrebnu razinu privatnosti. Što je folija tamnija, to Vi možete biti bezbrižniji jer će unutrašnjost vozila ostati sačuvana od znatiželjnih pogleda. Ponekad je dovoljno da samo na trenutak ostavite na zadnjem sjedištu automobila dragocjen predmet koji će „nestati“ , a Vama ostaje razbijeno staklo i iznimno neugodan osjećaj. Apliciranjem zaštitnih folija tamnijih tonova  značajno smanjujete vidljivost izvana u unutrašnjost automobila štiteći tako svoju privatnost.

Zatamnjivanje auto stakla možda do sada nije bio glavni prioritet, ali s obzirom na vrijeme koje provodite u automobilima ovo je izvanredan i istovremeno tako jednostavan  način da sigurnost i udobnost podignete na sasvim novu razinu. Zadovoljni korisnici nerijetko ističu kako je apliciranje zaštitih folija na auto stakla visoko na popisu najboljih ulaganja koja su napravili.

UV folija za auto stakla

U današnje vrijeme malo automobila dolazi s UV zaštitom, a prilikom vožnje je i više nego bitno da budete zaštićeni. Kroz godine i klimatske promjene Sunce je postalo sve opasnije. Posebice ako ste svjetlije puti, zaštita vam je i više nego potrebna. Naravno, posebna pažnja se mora pružiti djeci i kućnim ljubimcima, jer oni su najviše izloženi.

Mnogi automobili imaju tamnu zaštitnu foliju koja u biti nema nikakvu funkciju osim estetsku. Zbog toga je bitno imati kvalitetne folije koje će zatamniti stakla, ali u isto vrijeme i spriječiti prodor UV zraka. Takve folije ne samo da će smanjiti temperaturu u automobili, već će i zaštiti od svih negativnih čimbenika koji mogu utjecati na unutrašnjost automobila i putnike.

Sunčeva energija je izuzetno važna za život na Zemlji, ali ponekad se može dogoditi da je sunčeva svjetlost prejaka i to bliještanje može uzrokovati smanjenu vidljivost. Uz pomoć UV folija za stakla    jačina bliještanja će se smanjiti. Ulazak ili boravak u vrelom automobilu je traumatično iskustvo za ljudski organizam, a prekomjerno izlaganje sunčevoj energiji može uzrokovati opekline. Uz pomoć folija sunčeva energija neće imati slobodan prolaz u unutrašnjost automobila te tako neće imati negativan utjecaj na našu kožu i unutrašnjost automobila.

Kako zatamniti stakla na autu

Sve veći broj auto-industrija teži k automobilima sa što više staklenih površina, jer žele svojim klijentima pružiti što više uživanja u vožnji. Velika količina staklenih površina može imati i negativan utjecaj ako nema dovoljnu količinu zaštite u tim staklenim površinama. Sve staklene površine u našim automobilima možemo i sami zaštititi.

Prije nego što se odlučimo na zatamnjivanje stakala na našem limenom ljubimcu, bitno je znati stupanj zatamnjenja koji smijemo koristiti. Zakonom je propisano koliko to zatamnjene smije biti. Naime, na prednjem dijelu automobila nije dozvoljeno zatamnjivanje, dok na zadnjem je. Možemo se mi odlučiti na tamnije folije i na prednjem dijelu automobila, ali tada riskiramo kaznu, ali i da ugrozimo nečiji život, jer previše tamna folija neće dati dovoljnu količini preglednosti koja nam je potrebna prilikom vožnje.

Ako se ipak odlučite sami postavljati zaštitnu foliju, bitno je da vam je staklo dobro očišćeno. Nakon sto ste pripremili i postavili foliju, bitno je da ju zagladite sa silikonskom lopaticom kako bi izbjegli mjehuriće zraka. Ako vam sve ovo zvuči komplicirano, na Internetu je dostupno puno uputa kako to napraviti na ispravan način.