Liječnička ekipa u Formuli 1 vozit će SUV Aston Martinov

Službeno medicinsko vozilo na utrkama Formule 1 ove sezone bit će luksuzni SUV Aston Martin DBX707, koji je predstavljen kao najbrži SUV u svijetu

Nova sezona Formule 1 počinje ove nedjelje, 5. ožujka, utrkom za Veliku nagradu Bahreina. Osim momčadi, koje su zbog održavanja moralne konkurentnosti tijekom vremena nadograđivati ​​svoj automobil, novo će vozilo dobiti i službena medicinska ekipa, zadužena za pružanje prve pomoći na samoj stazi. Ove godine stazama Formule 1 vozit će se, nadamo se što manje posla imati – Aston Martin DBX707, predstavljen kao “najbrži SUV na svijetu”.

— tekst slijedi nakon oglasa —

Ovaj luksuzni SUV i obične je kupce privlačio sportskim performansama, koje će mu sada vrlo dobro doći i na trkaćim stazama. Aston Martin DBX707 100 km/h postiže za 3,1 sekundu, pogoni ga motor snage 707 KS i 900 Nm, a za Formulu 1 pogonski sklop mu nije posebno nadograđen. Ugrađena mu je tek potopljena spojka, kako bi SUV mogao brže mijenjati brzine i imati bolje startne performanse. Pirelli je automobil opremio posebnim gumama tipa P Zero.

Službeni medicinski automobil dobio je signalnu svjetiljku i dodatnu opremu potrebnu za obavljanje zadataka tijekom F1 vikenda. Ističu se tako trkaća sjedala odobrena od FIA-e, s pojasevima pričvršćenima u 6 točaka, komunikacijski sustav koji povezuje vozilo s kontrolom utrke, TV ekrani koji prate događanja na stazi ali i – biometrijske podatke o samim vozačima u stvarnom vremenu. Logično, u automobilu se nalazi i niz protupožarnih aparata i medicinskih uređaja.

Aston Martin DBX707 bit će obojan u “britanskoj trkaću” zelenoj boji, prepoznatljivoj i kod prošlog medicinskog (DBX) i sigurnosnog automobila (Vantage) ove marke, ali iu skladu s bojom njihove F1 momčadi. Za upravljačem novog medicinskog SUV-a sjedit će Alan van der Merwe.

Više o temiIzvor:Bug.hr