EU uzvraća udarac: Europske tvrtke po novim pravilima mogu dobiti jednake subvencije kao iu SAD-u

Poduzeća iz EU-a mogu dobiti samo u četvrtak državnih sredstava koliko je predviđeno američkim paketom subvencija za zelenu energiju, prema novim labavijim pravilima Europske komisije objavljenima u Europskoj uniji, a čiji je cilj zadržati tvrtku u Europi.

Pravila ciljaju na ulaganja u obnovljive izvore energije, vodič, vozila bez ugljika i slično. Riječ je o pokušaju suprotstavljanja američkom Zakonu o smanjenju inflacije (IRA), koji je program zelenih subvencija vrijedan ukupno 369 milijardi dolara, a uključuje i porezne olakšice. o kojem smo nedavno pisali.

Zbog tih američkih subvencija mnoge su tvrtke najavile seljenje tvornice u SAD-u. Tako je, primjerice, Audi najavio gradnju tvornice električnih automobila, a Siemens tvornicu vlakova s ​​druge strane Antlantika.

Najnoviji propisi EU-a usmjereni su na smanjenje ovisnosti o američkim i kineskim proizvodima i tehnologijama. Predloženi Zakon o industriji s nultom neto emisijom ubrzao bi izdavanje dozvola za zelene projekte u EU, dok Zakon o kritičnim sirovinama, koji bi trebao biti objavljen 14. ožujka, ima za cilj potaknuti recikliranje i diverzifikaciju izvora.

Komisija je rekla da se odgovarajuća državna potpora može usmjeriti kada postoji stvarni rizik odljeva ulaganja iz Europe. – Države članice mogu osigurati iznos potpore koji bi korisnik mogao dobiti za ekvivalentno ulaganje na toj alternativnoj lokaciji (tzv. ‘matching aid’) – stoji u priopćenju Europske komisije.

Države također mogu osigurati financiranje potrebno kako bi se motiviralo tvrtke da uđu u Europu. Kako bi se osiguralo da će potpora stvarno potaknuti kompaniju da ostane u Europi, prekogranična ulaganja moraju uključivati ​​projekte u najmanje tri zemlje EU-a. Tvrtke također moraju koristiti najsuvremeniju proizvodnu tehnol

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr