PAUK – program za proizvodnju za sljedeći nivo poslovanja

Planiranje proizvodnje, računovodstvo, troškovi, materijali, osoblje… Proizvodni proces kompleksan je posao koji zahtjeva praćenje mnogostrukih aktivnosti i njihovog međuodnosa. Na sreću, već su vam dostupni gotovi programi za upravljanje proizvodnjom kreirani od stručnjaka koji uživo nadgledaju proces proizvodnje vaše kompanije i paze da su svi njegovi dijelovi optimizirani za postizanje željenih ciljeva. Razvoj novih tehnologija doveo je do kreiranja moćnih sustava za upravljanje proizvodnjom koji pokrivaju ključne aspekte operativne učinkovitosti proizvodnih procesa o kojima ovisi svaki proizvođač.

Jedan od takvih sustava je i PAUK – softver koji je pažljivo osmišljen i kreiran da pomaže u proizvodnji svim proizvodnim tvrtkama bez obzira na veličinu. PAUK je softver za pametno upravljanje, planiranje i praćenje proizvodnje u realnom vremenu, u izravnoj vezi sa skladištem materijala i sirovina. Može se integrirati s već postojećim softverom unutar tvrtke, a njegov je zadatak osigurati da vaša proizvodnja bude učinkovitija od konkurencije. 

To se radi tako da se prvo obavi snimanje stanja kako bi se upoznao postojeći način rada te otkrili svi njegovi nedostaci i mjesta za poboljšanje. Na temelju toga stvara se strategija implementacije i definira realan cilj, a onda se prema tome radi prilagodba softvera potrebama vašeg proizvodnog procesa te postavljanje prve online verzije. Kad je sve spremno, kreće testiranje i obuka, a onda se tijekom korištenja kontinuirano vrše dorade na isporučenim modulima prema vašim zahtjevima. Mjerljivi rezultati te jednostavnost korištenja sustava PAUK razlozi su zbog kojih je primjenjiv i u malim tvrtkama sa svega desetak zaposlenika.

Takav pristup jamči da će planirajne proizvodnje biti maksimalno prilagođen vašim ciljevima te dovodi do povećanja produktivnosti jer se na situacije u pogonu može reagirati u trenutku dok se događaju. Brza reakcija moguća je zato što se putem e-maila ili SMS-a zaposlenike obavještava o stanju proizvodnje, izvršenju radnih naloga te alarmnim stanjima kao što su pojave kvara ili prekomjerna odstupanja u potrošnji energije po strojevima, proizvodnim linijama, pogonima i dr. 

Softver PAUK dolazi u nekoliko različitih modula tako da njegovo korištenje uistinu možete prilagoditi potrebama svoje kompanije i napraviti kombinaciju s već postojećim softverom.

PAUK OS

PAUK OS osnovni je modul koji obuhvaća cjelokupno poslovanje tvrtke, a može se implementirati i bez dolaska na lokaciju. Pokriva brojne osnovne funkcionalnosti kao što su baza artikala, šifrarnik, katalozi, analize poslovanja, minimalne količine, uloge, korisnici, izvještaji za knjiženje, zatim komercijalu (upiti kupaca, ponude i narudžbe), radne naloge i nabavu te robno-materijalne funkcionalnosti  – primici, međuskladišnice, kooperacije, skladište, inventura, otpremnice, račun…

PAUK ERP

PAUK ERP pokriva računovodstveno i financijsko poslovanje tvrtke, a implementacija i obuka odvijaju se na vašoj lokaciji uz obuku svih djelatnika. Ovdje je uključeno sve povezano s računima (pregled i unos ulaznih i izlaznih računa, pregled poreznih knjiga i e-računi), zatim evidencija kratkotrajne i dugotrajne imovine, financijski aspekt poslovanja povezan s bankom (izvodi, povezivanje ulaznih i izlaznih računa, kontiranje, neproknjižene i proknjižene veze, nalozi), plaćama i naknadama (obračun plaće, rješenja/dodaci/obustave, pregled neoporezivih primitaka, ugovori, JOPPD, radnici, putni nalozi, loko vožnja, evidencija radnog vremena) te različitim vrstama knjiženja (automatsko knjiženje, temeljnice, kartice, otvorene stavke). PAUK ERP modul pokriva i blagajničko poslovanje te proizvodnju u tijeku i završenu proizvodnju.

PAUK MES

PAUK MES pomoći će vam s cjelokupnim praćenjem proizvodnje u realnom vremenu te uspostavljanjem veze s radnim stanicama u proizvodnji i skladištem materijala. Modul uključuje brojne funkcionalnosti koje su povezane sa samom proizvodnjom (kalkulacije, radne stanice, radni nalozi, osnovni/laser/pila/plastifikacija/vanjske usluge, tehnološki postupci/strojevi, planiranje proizvodnje, održavanje, analize rada, dnevni izvještaji, plan nabave, plan radnika, pogonski obračunski list), komercijalom (upiti, ponude i narudžbe kupaca), nabavom (upiti i narudžbe dobavljačima, interni zahtjevi za nabavu) i robno-materijalnim područjem (primitke, međuskladišnice, kooperacije, skladište, inventura, otpremnice, računi). Ovdje su uključene osnovne (baza artikala, šifrarnik, partneri, katalozi, analize poslovanja, minimalne količine, uloge, korisnici, izvještaji za knjiženje), ali i dodatne mogućnosti poput uređaja za praćenje rada strojeva u realnom vremenu, povezivanja s PDM-om, Solid Works-om i dr., prebacivanja na lokalni server ili povezivanja s postojećim ERP-om.

PAUK NRG

PAUK NRG namijenjen je praćenju potrošnje energenata i vode koja se može pratiti kako se događa, a pokriva analize te dnevne, tjedne i mjesečne izvještaje. Osim toga sadržava i mogućnost alarma pri čemu sustav automatski pošalje obavijest ako se pređe postavljena granica te neke dodatne mogućnosti poput uređaja za praćenje energije i vode, povezivanje s postojećim sustavom i prebacivanje na lokalni server.

Kako da troškovi proizvodnje budu manji ?

Proizvodni pogoni mjesta su gdje se događaju sve najvažnije aktivnosti povezane s proizvodnjom, to su mjesta gdje se stvara dobit i ostvaruju ciljevi kompanije. S druge strane, pogoni su također i mjesta gdje se uloženi novac vrlo lako može izgubiti ako se proces proizvodnje ne prati adekvatno i ako se na izazove ne reagira u najkraćem mogućem roku. Male rupe mogu potopiti i najveće brodove, zato posebno treba biti oprezan s malim troškovima i greškama koje se pojavljuju u proizvodnom procesu.

Iz tog su razloga softveri za unaprjeđenje proizvodnje poput PAUK-a iznimno korisni jer protok informacija u realnom vremenu omogućuje proaktivno djelovanje te rješavanje potencijalnih problema prije nego što oni nastanu. Pomoću njega otkrivaju se mjesta na kojima se gubi novac praćenjem proizvodnje u stvarnom vremenu što povećava produktivnost, smanjuje troškove proizvodnje te povećava konkurentnost.

Pažljivim praćenjem procesa proizvodnje troškovi se mogu smanjiti bez gubitka na kvaliteti proizvoda i umanjivanja zadovoljstva krajnjeg korisnika. Već smo prethodno spomenuli da su prekomjerna proizvodnja, transport (logistika), čekanje i zastoji, nepotrebni pokreti pri izvršavanju aktivnosti, prekomjerna i često nepotrebna obrada, pojava škarta i zalihe područja gdje najčešće dolazi do troškova u proizvodnji koji se mogu smanjiti.