Želite uštedjeti? Trebali biste prestati kupovati ove pet stvari

Govorimo o pet stvari koje biste trebali prestati kupovati i plaćati kako biste uštedjeli novac, odnosno kako ne biste ostali bez novčanika na stvarima koje vam stvarno ne trebaju.

Trošenje novca na stvari koje vam ne trebaju je dakako bacanje novca, no kroz dan, bilo zbog žurbe, navike i ostalih razloga jednostavno zaboravimo te novac trošimo na stvari koje nam zaista ne trebaju. Možda se čini malo, no ako tu sumu pogledamo na mjesečnoj ili godišnjoj bazi, stvari su ipak drugačije, piše Novi popis.

Govorimo o pet stvari koje biste trebali prestati kupovati i plaćati kako biste uštedjeli novac, odnosno kako ne biste ostali bez novčanika na stvarima koje vam stvarno ne trebaju.

Dostava hrane

Istina je da ponekad ne želimo niti razmotriti opciju kuhanja, pogotovo nakon dugog dana na poslu ili nakon dana ispunjenog različitim obvezama. U redu je tu i tamo se počastiti gotovo hranom, no osim što to nije najzdravija opcija, puno košta. Rješenje je unaprijed razmišljati i pripremiti više hrane kako biste imali ručak za barem dva dana, što će vas ipak manje dati u trošak nego učestalo naručivanje hrane.

Pretplate koje ne koristite

Plaćate li Netflix koji baš i ne gledate ili imate pretplatu na aplikaciju koju palite jednom mjesečno? To su sve situacije kroz koje novac curi, a bez neke potrebe, stoga je savjet otkazati pretplate na stvari koje ne koristite. Također, na bankovnoj aplikaciji provjerite plaćate li neku uslugu pretplate za koju ste možda zaboravili i otkažite ju.

Proizvodi niske kvalitete

Iako su akcije i jeftini proizvodi zadovoljstvo za ‘ubosti’, ponekad jeftin proizvod označava ‘koliko para, toliko muzike’ situaciju. Ako postoji stvar koju svakodnevno koristite, primjerice termosice ili šalice za kavu, uložite u kvalitetu koja će vam trajati godinama i koja se nakon prvog pranja neće uništiti ili s prvim padom razbiti.

Nova odjeća

Nećemo moralizirati i govoriti da ne kupujete novu odjeću, jer htjeli to ili ne, ponekad se za nju jednostavno javi potreba, ali i želja. No prije nego što vam dođe želja, savjetujemo da očistite svoj ormar. Često se dogodi da zaboravimo koliko odjeće u ormaru imamo, pa jedno dubinsko čišćenje može otkriti neku zaboravljenu inspiraciju. Pokušajte se voditi vrijeme da se vaš ormar sastoji samo od odjeće koju zaista nosite.

Impulzivne kupnje

Impulzivne kupnje često se događaju kada se nađemo u trgovini, a ne znamo točno niti nakon što smo došli. Tada sve izgleda primamljivo i kao da nam baš treba, još pogotovo kada su ti proizvodi na akciji. Nakon desetak manjih kupnji, ukupan iznos koji smo potrošili na impulsivne kupnje više nije tako malen, stoga nemojte upadati u zamke i voditi računa o tome kako trošite novac.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr