Zvijezda samopomoći Jay Shetty kune se u 'timeboxing' metodu upravljanja vremenom

Za svaki zadatak na listi ‘to do’ rezervirano je određeno vrijeme potrebno za izvršenje, a nakon što je vremenski ograničeno, upisuje se u dnevni kalendar

Jedan od najpoznatijih (bivših) redovnika na svijetu, motivator, influencer, voditelj podcasta i autor bestsellera iz kategorije samopomoći, Jay Shetty sugerirao je svojoj publici da se ‘that do’ popis treba baciti u smeće. S obzirom na to čime se bavi i na činjenicu da mu je raspored vjerojatno prenatrpan, taj se zahtjev čini prilično nerazumnim, ali Shetty nudi bolju metodu. Umjesto klasičnog popisa obaveza i zadataka, odnosno pisanja “to do” liste, predlaže se tehnika – ‘timeboxing’.

Kako piše CNBC, Shetty je u nedavnoj epizodi svog podcasta ‘Namjerno’ rekao da najuspješniji i najproduktivniji ljudi koriste tehniku ​​u kojoj zadaci i obveze nisu navedeni, već raspoređeni u ograničenom vremenskom okviru. Drugim riječima, za svaki zadatak na ‘to do’ listi predviđeno je određeno vrijeme potrebno za izvršenje, a nakon što je vremenski ograničeno, upisuje se u dnevni kalendar.

Alternativa popisu

Takvim planiranjem dana lakše se eliminiraju distrakcije, određeno je vrijeme rezervirano za točno određeni zadatak. Nema razmišljanja što je sljedeće – svakoj se obavezi/zadatku pristupa kao sastanku kojeg treba odraditi. Prema iskustvu bivšeg redovnika, teže ćete zaglaviti na obavljanje određenog zadatka ako je za njegovo izvršenje trebalo potrošiti, recimo, sat vremena.

Također, timeboxing ograničava broj zadataka koje treba obaviti u jednom danu, za razliku od popisa obveza, koji se pretvaraju u, kako to Shetty naziva, beskonačan broj odgađanja. S njim se nalazi i ekipa iz tvrtke Filtered, koja je u analizi stotinu trikova produktivnosti timeboxinga proglašena najkorisnijim.

Ako korak osoba koja obožava križati obavljene zadatke s ‘to do’ liste, CNBC predlaže popisivanje obavljenih zadataka koji

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr