Nova mreža: budućnost, prošlost i iPhone5

Tema broja opet nam je ispred svog vremena, ovaj put čak i samim nazivom – širokopojasne mreže budućnosti. “Naša komunikacija s ljudima, uređajima i vozilima bit će omogućena mrežama zasnovanima na umjetnoj inteligenciji, koje će biti sigurne, učinkovite i sposobne pružati deterministička iskustva, harmoniziranu komunikaciju i osjet (engl. Harmonized Communication and Sensing, HCS).” Intrigantno!

Željko piše o jednom zapravo old school fenomenu, daleko starijem od fintechaali o fenomenu koji nas je mnogo posljednjih godina – o inflaciji. Zavjesa donosi niz analiza i snimaka stanja u različitim segmentima tehnologije ja telekomunikacijaali za uvodnik bih istaknuo analiza poslovne digitalizacijes posebnim osvrtom na stanje u Hrvatskojovi privatni materijali s primjenom ICT-a u Hrvatskoj – ne nužno poslovnom primjenom.

— tekst se nastavlja nakon oglasa —

Bavimo se i dvjema temama centriranim na CEE regijuna liniji trgovinom u CEE i tržištem pametnih telefonau kojem je CEE regija drugačija od ostatka svijeta, barem u zadnjem razdoblju. Čini li nas euro privlačnijim za e-trgovinu? – odgovara u svom tekstu Zavjesa.

Pravo na zaborav je sve atraktivnija i zanimljivija opcija u EU, i dalje Darknetu prihodi padaju. ja rabljeni mobiteli sve su popularnije – što i ne čudi se kad pogledamo cijene, ali i nove dimenzije. Moj mob ima zericu preko 200 grama i sam sebi govorim da je to najteži koji ikada želim imati. Može biti veći (površinom zaslona), ali samo ako je lakši. OK, nije došlo dotle da bih želio uzeti rabljeni mob, ali svakako smanjuje želju za novim.

Uz to, sjetim se i sjajne fore jednog kolege, kad su ga djeca pitala “tata, kad ću dobiti iPhone 5?” “Kad izađe iPhone 10, sinus!”. Da, fora je iz pretpovijesti, vidite prema brojevima iPhonea – prenio sam je točno onako kako je pamtim, iako se lako može prilagoditi i na modele s drugim brojevima, pa i drugih proizvođača, ideja ostaje ista. Možda je sada sazrelo vrijeme da frendova djeca dobiju iPhone 5? S time, da je prošlo toliko vremena da možda već imaju i vlastitu djecu, život i posao, pa si ga možda mogu kupiti i sami.

Svi pretplatnici Mreže mogu pristupiti i digitalnom izdanju, ovdje.

Povezane objave

  • Nova Mreža: 5G vs. LTE+

  • Mreža 8-9/2017: Prepoznavanje trendova

  • Mreža 8-9/2018: Da nam živi rad (i futurologija i IOT i 5G i još svašta)

  • Mreža 3/2019: Gradove činimo pametnijima

Više o temiIzvor:Bug.hr