Kina i Rusija žele jaču suradnju

Kina je ranije objavila prijedlog od 12 točaka za prekid rata u Ukrajini, no istovremeno je ojačala odnose s Moskvom.

Kineski predsjednik Xi Jinping stigao je u ponedjeljak u posjet Moskvi, kao čelnik zemlje koja želi biti potencijalni posrednik u postizanju mira u Ukrajini i koju Rusija smatra važnim saveznikom protiv Zapada.

Reuters piše da će Xi biti prvi državnik koji će se rukovati s ruskim Vladimirom Putinom otkad je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovo uhićenje zbog predsjednika deportacije ukrajinske djece tijekom invazije. Moskva je nalog prozvala “jasno neprijateljskim činom”, a Peking je rekao da se time pokazuju dupli standardi.

Rusija Xijev posjet, prvi otkad je ranije ovaj mjesec osigurao povijesni treći mandat na čelu Kine, predstavlja kao dokaz da ima moćnog prijatelja koji je spreman stati uz nju u protivljenju Zapada kojeg optužuje da pokušava izolirati i poraziti Moskvu.

Za Xija putovanje predstavlja hod po žici. Kina je ranije objavila prijedlog od 12 točaka za prekid rata u Ukrajini, no istovremeno je ojačala odnose s Moskvom.

Peking je odbacio zapadne optužbe da planira naoružati Rusiju, no objavio je da želi blisku energetsku suradnju s Rusijom, nakon što je povećala uvoz ruskog ugljena, plina i nafte. Zapadne sankcije na ruski energetski sektor Kini su donijele velike uštede.

U članku objavljenom u Rusiji kineski čelnik je napisao da se dvije zemlje drže koncepta “vječnog prijateljstva i suradnje na dobrobit obje strane” te da kineski prijedlog o miru u Ukrajini odražava s

Više o temiIzvor:Poslovni.hr