Hrvatska tvrtka kupila tvornicu u BiH ali joj ne daju preuzimanje

Stečajni upravitelji i hrvatska tvrtka WDG promet Zagreb pozvali su vlasti u Bosni i Hercegovini da omoguće WDG-u preuzimanje posrnule tvornice eksploziva Vitezit kupljenu lani na natječaju, nadležno ministarstvo iz BiH nije odgovorilo na pitanje koji su razlozi opstrukcije, piše Hina.

Početkom prosinca WDG promet, tvrtka u vlasništvu obitelji hrvatskog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, uplatila je 5,5 milijuna eura za prijeratni kompleks namjenske industrije nedaleko od Viteza nakon što je njegova ponuda proglašena najboljom na međunarodnom natječaju.

U međuvremenu, Županijski sud u Travniku nije odobrio preuzimanje Vitezita, uz obrazloženje da nisu dobili suglasnost Ministarstva energije, industrije i rudarstva i Vlade Federacije BiH koja je vlasnik Vitezita.

Stečaj u Vitezitu pokrenule su vlasti Federacije BiH 2019. godine.

Odvjetnik Adil Lozo, koji je u stečajnom postupku predsjednik Odbora povjerenika, ocijenio je da sud i vlasti u Federaciji BiH nezakonito osporavaju realizaciju posla sa zagrebačkim WDG prometom o preuzimanju Vitezita.

“Sud i Vlada upravljaju stečajnim postupkom – predstavnici Vlade predložili su međunarodni natječaj, a sud se bavi stvarima koje nisu u njegovoj nadležnosti, vlasništvo nad imovinom ne daje pravo na obavljanje poslova koji zahtijevaju posebna odobrenja”, rekao je Lozo.

Po njegovim riječima, Vitezit treba predati hrvatskoj tvrtki uz ispunjeni uvjet da su uplatili iznos od 5,5 milijuna eura. Lozo je objasnio da je odlukom Ustavnog suda BiH iz 2020. odobreno knjiženje Vitezita na ime kupca.

Ovlaštena osoba tvrtke WDG promet Matias Zubak izjavio je da se tvrtka neće odustati od ulaska u posjed i pokretanja proizvodnje u Vitezitu nakon pobjede na međunarodnom natječaju.

“Platili smo cijenu koja je istaknuta i naš novac leži na Vitezitovom računu dulje od tri mjeseca. Iako nam troškovi rastu, strojevi čekaju i mi odustati nećemo”, rekao je Zubak.

Dodao je da će se koristiti sve “zakonske mehanizme i dopuštena sredstva za pristup imovini”. Zubak je pozvao vlasti BiH da pomognu ponovno pokretanje proizvodnje u Vitezitu.

U tri navrata tvrtke u vlasništvu obitelji Zubak pokušavale su kupiti bivšu tvornicu eksploziva u središnjoj Bosni, a ovaj posao okončan je prošle godine.

Iz ministarstva energetike, industrije i rudarstva nisu se očitovali na

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr