Cijela Njemačka paralizirana štrajkom: Prizemljeni avioni, stoje vlakovi i autobusi

U vodećoj ekonomiji sindikati traže bolje uvjete za najmanje tri milijuna radnika.

Njemačka se u ponedjeljak probudila u prometnom kolapsu zbog najvećeg štrajka prometnog sektora u posljednjih nekoliko desetljeća. Jednodnevna obustava zrakoplovnog, željezničkog, pomorskog i autobusnog prometa paralizirala je vodeću europsku ekonomiju, a posljednja je u nizu višemjesečnih industrijskih akcija kojima sindikati zahtijevaju povećanje plaća zbog inflacije cijena hrane i energije.

Dvije najveće zračne luke u zemlji, u Muenchenu i Frankfurtu, obustavile su sve letove, dok je njemački željeznički operater Deutsche Bahn otkazao međugradske željezničke usluge. Štrajk uključuje riječni i morski promet u Njemačkoj te uprave autocesta.

Pregovori s poslodavcima

S obzirom na to da u štrajku sudjeluju i zaposlenici njemačkih autocesta, strahuje se i od velikih zastoja u ponedjeljak zbog preopterećenosti, ali i zatvaranja tunela koji zbog štrajka neće biti pod nadzorom, objavio je Reuters.

Njemački sindikat Verdi pregovara u ime oko 2,5 milijuna zaposlenika u javnom sektoru, uključujući u javnom prijevozu i zračnim lukama, dok EVG pregovara za oko 230.000 zaposlenika željezničkog operatera Deutsche Bahna i autobusnih kompanija. Frank Werneke, šef sindikata Verdi, koji je govorio o najvećem štrajku u desetljećima, rekao je da je radnička akcija pitanje opstanka za milijune radnika usred visoke inflacije, prenosi Bild am Sonntag. Inflacija u Njemačkoj nadmašila je očekivanja, u veljači je porasla 9,3 posto u odnosu na godinu ranije. Zemlja je prije rata u Ukrajini snažno ovisila o ruskim izvorima plina, ali je u borbi za nove izvore energije posebno teško bila pogođena višim cijenama, a inflacija je posljednjih mjeseci nadmašila prosjek eurozone.

Čelnik EVG-a Martin Burkert rekao je za izdanje Augsburger Allgemeine da poslodavci još “nisu dali održivu ponudu” i upozorio je da su mogući daljnji štrajkovi upozorenja, uključujući i tijekom nadolazećeg razdoblja uskrsnih praznika. Deutsche Bahn je u nedjelju objavio da je štrajk “pretjeran, neutemeljen i nepotreban”. Poslodavci upozoravaju da bi veće plaće rezultiralo višim cijenama karata i porezima.

Podrška građana

Ipak, prema ispitivanju koje je provela Njemačka novinska agencija dpa, unatoč velikim problemima koje donosi štrajk prometnog sektora u Njemačkoj većina građana ima razumijevanja za obustavu rada. Čak 55 posto ispitanika zajednički štrajk sindikata Verdi i EVG smatra opravdanim ili potpuno opravdanim, a 38 posto akcija smatra neopr

Više o temiIzvor:Poslovni.hr