Radnicima u Hrvatskoj ponedjeljkom manje motivacije, ali im količina posla ne dopušta 'zabušavanje'

by | ožu 28, 2023 | Posao | 0 comments

S ciljem opuštenijeg ulaska u radni tjedan, sve više radnika ponedjeljkom odrađuje samo ono što se baš mora, ne ulažući dodatni angažman (tzv. ‘minimum truda ponedjeljkom). Istražili smo je li ovaj trend stigao u naše krajeve.

Pojava novih, sve neobičnijih trendova na tržištu rada ne prestaje. NakonVelika ostavka,Tiho odustajanjejaVelika Regreta, s kojima smo se u većoj ili manjoj mjeri upoznali u posljednjih godinu dana, sada je na red stigao tzv. ‘minimum truda ponedjeljkom’.

Prema najnovijem trendu, s ciljem opuštenijeg ulaska u radni tjedan, sve više radnika ponedjeljkom odrađuje samo ono što se baš mora, ne ulažući nikakav dodatni angažman. Drugim riječima, radnici odrađuju samo ono neophodno, uz stavljanje osobnog blagostanja ispred produktivnosti.

Provođenjem ankete, u kojoj je sudjelovalo850 sudionikaMojPosao je odlučio provjeriti kako izgleda početak tjedna iz perspektive radnika u Hrvatskoj i je li’minimum truda ponedjeljkom’ stigao iu naše krajeve.

Količina posla ne dopušta ‘zabušavanje’

Prema anketi, čak41% radnika u Hrvatskoj početkom radnog tjedna muku muči s nedostatkom motivacije. Dio njih (17%) zbog toga odrađuje samo ono neophodno, ne ulažući pri tom nikakav dodatni trud i angažman. Napominju kako su ‘premalo plaćeni da bi bili motivirani’, a nekima je ponedjeljak toliko mrzak da im je i ‘nedjelja postala dovoljno mučna’.

Četvrtina ispitanih (25%) napominje da bi zbog manje motivacije rado lakšim tempom zakoračili u radni tjedan, ali imkoličina posla to naprosto ne dopušta.

Početkom tjedna sam najmotiviraniji

S druge strane,59% zaposlenih u Hrvatskoj nema problema s motivacijom.

Trećina (34%) spominje kako susvaki dan podjednako motiviranii da je ponedjeljak ‘samo još jedan radni dan’ te ističe kako ne razumiju ‘famu oko ponedjeljka, petka ili vikenda’.

Dio ljudi, njih 25%, pak napominje kako suponedjeljkom, nakon kvalitetnog odmora vikendom, najproduktivniji na poslu. Dodaju kako početkom tjedna nastoje odraditi većinu predviđenog posla kako bi petak dočekali s nešto manje obveze.

Površina:
Sudjelovalo je 850 ispitanika. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni.

MojPosao.net

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr