Srpski farmer za 10 dana prosuo 20 tona mlijeka

Jugoslav Tomić iz Stajićeve odlučio se za radikalan potez jer nijedna srpska mljekara ne želi otkupljivati ​​njegovo mlijeko.

Slavni Jugoslav Tomić iz Stajićeva kod Zrenjanina odlučio se na radikalan potez – već desetak dana prosipa mlijeko koje proizvede na svojoj farmi. Do sada je prosuo više od 20 tona, jer nijedna srpska mljekara ne želi otkupiti njegovo mlijeko.

Bez interesa

Kaže da mu nije jasno da nitko nije zainteresiran za 2,5 tone mlijeka, koliko dnevno proizvede. “Pozivao sam sve mljekare, i Imlek, i Ub, i Pančevačku mljekaru i Mlekoprodukt, jedino što je Mljekara Pančevo rekla da bi otkupila mlijeko po nekoj smiješnoj cijeni, i jedan čovjek se ponudio da ga preradi, ali smo jako udaljeni, nekih četiri sata. ”, ispričao je Tomić za N1.

Na pitanje što je obrazloženje mljekara zašto ne želi njegovo mlijeko, kaže da sve imaju viške, “neke imaju do 100 tona jedno viška, neke imaju od tri do pet tona viška, kada sam zvao jednu mljekaru rekli su da i oni imaju tri tone mlijeka viška i da li znam nekoga tko ga hoće kupiti, izjavio je ovaj farmer.

O tome kako je moguće da sada postoji toliki višak, a samo nekoliko mjeseci ranije Srbija je imala manjak, ocjenjuje da je EU puna mlijeka i da je dopušten nekontrolirani uvoz.

A na pitanje što misli o optužbama ministarstva poljoprivrede Jelene Tanasković da mljekari ne žele prodavati mlijeko po nižoj cijeni, on kaže da nije prosuo mlijeko jer hoće višu cijenu, već zato što nitko neće da ga kupi”. “Naš radni dan je žalostan: Ustanemo, pomuzemo i ohladimo mlijeko, borimo se da prodamo nešto privatno, na kraju ga prospemo, bacimo, operemo, dezinficiramo i onda sve ponovo… Mislim da će uskoro još 30 krava otići u klaonicu, ako ovako nastavi sve ću ih morati poslati u klaonicu”, priča tužno Tomić.

Slijede prosvjedi

Poljoprivrednici u Srbiji će idući tjedan izaći na prosvjede, blokadom puteva, ako država ne ponudi rješenja za probleme

Više o temiIzvor:Poslovni.hr