Udvostručivši prihode vojne industrije, ova tvrtka doživjela je pravu renesansu

Firma koja je prošle godine doživjela pravu renesansu je Tehnički remontni zavod Hadžići.

Tvrtke koje posluju u sklopu namjenske industrije FBiH prošle su godine poslovale s različitim stupnjevima uspjeha. Većina njih je popravila svoje rezultate, odnosno povećala prihode i zarade, prenosi BiznisInfo.ba. U tome im je, nažalost, išla na ruku pogoršana sigurnosna situacija u svijetu, ratovi i činjenica da su brojne zemlje preventivno povećale svoje vojne troškove. Rezultati svih tvrtki još nisu poznati, ali oni koji pokazuju pozitivan trend poslovanja, uz neke iznimke.

Kompanija Unis Ginex iz Goražda lani je imala rekordan prihod od 62 milijuna KM, što je oko 10 milijuna KM više u usporedbi s 2021. Usporedbe radi, prihodi 2019. i 2020. bili su između 30 i 40 milijuna KM, što znači da su u nekoliko godina prihodi udvostručeni. Kako su rasli i troškovi, zarada se i nije značajnije mijenjala – dobit u 2022. bila je 11,4 milijuna KM, slično kao i godinu ranije.

Kompanija Pretis iz Vogošće kod Sarajeva ostvarila je u 2022. godini ukupan prihod od oko 54 milijuna KM. Godinu ranije iznosili su oko 45,3 milijuna. Ne, razlika ne prikazuje pravu sliku stvari. Naime, ukupni prihodi u 2021. bili su znatno uvećani izvjesnim “ostalim prihodima i dobicima”. Stvarni prihodi od poslovanja u 2021., točniji prihodi iz ugovora s kupcima, bili su te godine 31,8 milijuna KM, dok su prošle godine povećani na 51,4 milijuna. To znači da je Pretis za godinu dana uvećao prihode od prodaje za čak 20 milijuna maraka. Istovremeno, kompanija je lani zabilježila dobit od 5,8 milijuna KM, dok je godinu dana ranije poslovala s gubitkom od oko milijun maraka.

Firma koja je prošle godine doživjela pravu renesansu je Tehnički remontni zavod Hadžići. Nakon mnogo godina

Više o temiIzvor:Poslovni.hr