Divlju gradnju na popularnom otoku, pokrenuo je jedan od bivših vlasnika

To je osujetila država, au ljeto 2002. inspektorat je uz pratnju policije dinamikom srušio dio zgrade. Revoltirani Đorđević divljački je sagradio veliku plažu, spojio Školj s otočićem Školjić, prekinuo plovni put i poremetio morske struje, izgradio veliki ponton i nekoliko kamenih prizemnica. Čak je otok naselio jelenima i drugim divljačima, pokušavajući ga pretvoriti u prirodni rezervat i luksuzno turističko naselje.

Podgorička tvrtka Global TS Montenegro, u vlasništvu bivšeg tajlandskog premijera, naturaliziranog Crnogorca i milijardera Thaksina Shinawatrea, koja upravlja dijelom otoka Sveti Nikola nasuprot Budve, nastavila je niz loših poslovnih godina, završivši prošlu godinu s gubitkom. od 140.687 eura. Navedeno je u financijskom izvještaju za 2022. godinu koji je dostavljen Upravi prihoda i carina, au koje su podgoričke Vijesti imale uvid.

Vijesti pišu i da je time ukupni gubitak kompanije Shinawatrine sada premašio milijun, točnije 1.057.745 eura. Iz godine u godinu, sudeći po financijskim iskazima, Global TS Montenegro posluje u minusu, koji je 2021. bio 86.871, a godinu prije toga 76.096 eura.

Intervencija službi

Stalna imovina tvrtke ostala je nepromijenjena i iznosi 24.720.000 eura, dugoročne obveze iznose 16 milijuna eura, obveze po osnovi kredita i zajmova od lica koja nisu kreditne institucije su 720 tisuća, obveze prema dobavljačima 7,9 milijuna eura. Troškovi poslovanja, kako piše u financijskom izvješću, lani su iznosili 99.767 eura, dok je za zarade isplaćeno 48.787 eura.

Global TS Montenegro je u travnju 2017. sklopio kupoprodajni ugovor s podgoričkom tvrtkom San investments čime je postao vlasnik 37.000 četvornih metara zemljišta na otoku Sveti Nikola. Shinawatra je taj vrijedni komad najvećeg crnogorskog otoka platio 24 milijuna eura.

Jedan od bivših vlasnika, bivši političar JUL-a Nenad Đorđević, koji je u Budvi imao čak tri atraktivne nekretnine (hotel Admiral, staru zgradu Jugoslavenskog riječnog brodarstva kod Starog grada i jugoistočnog dijela otoka), započeo je gradnju na popularnim Havajima, odnosno Školi, kako je domaći zovu. To je osujetila država, au ljeto 2002. inspektorat je uz pratnju policije dinamikom srušio dio zgrade. Revoltirani Đorđević divljački je sagradio veliku plažu, spojio Školj s otočićem Školjić, prekinuo plovni put i poremetio morske struje, izgradio veliki ponton i nekoliko kamenih prizemnica. Čak je otok naselio jelenima i drugim divljačima, pokušavajući ga pretvoriti u prirodni rezervat i luksuzno turističko naselje. To se nije svidjelo državnim službama, pa je Đorđević 2007. otok prodao za 20 milijuna eura. Đorđević zatim prodaje zgradu JRB-a poduzetniku Draganu Brkoviću za tri milijuna eura, a ruskim investitorima prodaje i hotel Admiral, koji je u međuvremenu promijenio vlasnika. Shinawatra je 2009. godine po kratkom postupku dobio crnogorsku putovnicu, iako je u svojoj domovini bio procesuiran za korupciju.

Prostornim planom posebne namjene predviđena je urbanizacija otoka – izgradnja hotelskih kapaciteta s 500 kreveta, kao i marine s 50 vezova. Sekretarijat za zaštitu imovine Općine Budva je u dva navrata, prvom bivšem ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratku Mitroviću, a zatim i njegovoj nasljednici ministrici Ani Novaković Đurović, naložio da Vladin resor pokrene postupak kako bi se otočić Svetog Nikole s Tunjom dobio status. parka prirode i na njemu je zabranjena gradnja. Vlada je o tome šutjela.

Legalizacija betona

Divlji objekt koji je kupnjom dobio Shinawatrin Global TS Montenegro pokušava legalizirati. U tri navrata podnesen je zahtjev, posljednji u lipnju 2022. godine, kojim se od Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj Općine Budva traži legalizacija beta.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr