Slom SVB-a zadao težak udarac izraelskom tehnološkom sektoru

Izraelski tehnološki sektor uspješno je prebrodio recesiju, ali još veći izazov mogao bi biti slom američkog Banka Silicijske dolineključnom izvoru financiranja, i predloženoj reformi pravosuđa, upozoravaju direktori i analitičari.

Izrael je stekao nadimak ‘nacije startupa’ zahvaljujući uspješnom tehnološkom sektoru koji zapošljava samo 10 posto radne snage i čini oko 15 posto BDP-a, ali i više od polovine izvoza i četvrtinu poreznih prihoda.

Ne, ulagače su zabrinuli prijedlozi desničarske koalicije premijera Benjamina Netanyahue koji bi vladi osigurali veći utjecaj na odabir sudaca i istodobno ograničili vlast vrhovnog suda za ukidanje zakona.

Parlament je preliminarno prihvatio predloženi zakon, koji zagovornici smatraju nužnim za suzbijanje, kako tvrde, aktivističkog pravosuđa koje se miješa u politiku, a protivnici prijetnje demokracije. Usvajanje je odgođeno zbog prosvjeda.

– Tehnološki sektor treba stabilnost, treba jasna pravila igre, treba sud kojem može pristupiti (ukazuje li se potreba) – objašnjava bivši guverner izraelske središnje banke Karnit Flug, danas potpredsjednik Izraelskog instituta za demokraciju.

Sektoru prijeti i ubrzani odlazak visoko kvalificirane radne snage u inozemstvo. Procjenjuje se da 100 tisuća Izraelaca već živi i radi u SAD-u, a mnogi su se preselili u Europu.

Tehnološki sektor zapošljava 400 tisuća radnikaa ne uspijeva popuniti oko šest tisuća radnih mjesta, prema vladinim podacima.

Niz tehnoloških tvrtki, poput američko-izraelskog startup-a za kibernetičku sigurnost Wiz, upozorio je da će povući novac iz Izraela i spriječiti njegov priljev ako reforme prođu.

Očekivanja pada izravnih stranih ulaganja spustila su u međuvremenu šekel na najnižu razinu prema dolaru u tri godine. U 2021. godini dosegnula je rekordnih 27 milijardi dolara, a lani su se spustile na 15 milijardi dolara.

Prema istraživačkom centru IVC i LeumiTechu, izraelske tehnološke tvrtke pribavile su u prvoj tromjesečju 1,7 milijardi dolara, za 70 posto manje nego u prva tri lanjska mjeseca i najmanje u četiri godine.

Rješenje u SAD-u

Glavobolju je tehnološkom sektoru zadao i kolaps američke banke Silicijske doline, koju je Jon Medved, izvršni direktor investicijske tvrtke OurCrowd, nazvao ‘pouzdanom bankom’ za izraelske startupove.

Skupina obuhvaća sedam tisuća tvrtki, uključujući “jednoroge” s procijenjenom vrijednošću od najmanje milijardu dolara i jednu s najviše 50 zaposlenih.

U SVB-u je račun imao više od polovice izraelskih startupa, kažu tvrtke i ulagači rizičnog kapitala. SVB je u nekim slučajevima bio njihov jedini zajmodavac u SAD-u, iako točni iznosi nisu poznati.

Direktor u jednoj izraelskoj banci ističe da vidi priliku za pojačano kreditiranje domaćih

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr