Američko gospodarstvo usporilo, na svjetskim burzama vlada oprez zbog rizika od recesije

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno zbog rizika od recesijedok je podrška tržištima pružala nadu ulagača da će američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošlog tjedna ojačao 0,6 posto, na 33,485 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,1 posto, na 4,105 bodova, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 12,087 bodova. Na najvećoj svjetskoj burzi vlada nesigurnost jer svi posljednji podaci pokazuju da se rast američkog gospodarstva usporava, pa postoji rizik od recesije. Posljednjih dana najviše se prate vijesti s tržišta rada jer se ono postupno ‘hladi’što znači da se može očekivati ​​usporavanje rasta potrošnje i inflacije.

I dok ‘hlađenje’ tržišta rada negativno utječe na rast gospodarstva, pozitivno utječe na pitanje suzbijanja inflacije. Kako bi, pak, podržavala nade ulagača da će zbog slabljenja inflacijskih pritisaka i usporavanja rasta gospodarstva, američka središnja banka uskoro zaustaviti ciklus povećanja kamata.

– Ulagači su nesigurni dok pokušavaju dokučiti je li slabljenje tržišta rada dobra vijest jer će navesti Fed na stanje u povećanju kamata u svibnju ili je to loša vijest jer ukazuje na dolazak recesije – objašnjava Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

U petak je objavljeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u, prema kojem je broj zaposlenih porastao za 236.000, znatno manje nego mjesec dana prije iu skladu s očekivanjima analitičara. Stopa nezaposlenosti pala je s 3,6 na 3,5 posto, dok je rast plaća usporen drugi mjesec zaredom.

U petak se zbog praznika na Wall Streetu nije radilo, pa je izostala reakcija ulagača na to izvješće. Ne, na tržištu novca sada se procjenjuje da postoji 67 posto izgleda da će Fed na sjednici u svibnju povećati ključne kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, dok su prije objave izvješća o zapošljavanju ti izgledi iznosili oko 49 posto.

U slučaju europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,4 posto, na 7,741 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,2 posto, na 15,597 bodova. Pariški CAC ostao je, pak, gotovo nepromijenjen, na 7.324 boda.

Također, indeks dolara, koji pokazuje kretanje vrijednosti američkih pr

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr