Cijene hrane u ožujku na najnižoj razini u godinu i pol dana, evo što je najviše pojeftinilo

“Iako su cijene na svjetskoj razini blijede, još su uvijek vrlo visoke i rastu i dalje na domaćim tržištima, što predstavlja dodatne izazove za sigurnu opskrbu hranom”, upozorio je u priopćenju glavni ekonomist FAO-a Maximo Torero.

Svjetske cijene hrane spustile su se u ožujku na najnižu razinu u godinu i pol dana, izvijestila je u petak agencija Ujedinjenih naroda FAO, izdvojivši povećanje cijene žitarica i biljnih ulja zahvaljujući obilnoj ponudi i gušenoj potražnji.

Indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u ožujku za 2,8 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost za veljaču, na prosječnih 126,9 bodova, najnižu vrijednost od srpnja 2021.

Pad indeksa odražava obilnu ponudu, prigušenu uvoznu potražnju i proizvodni sporazum koji omogućuje izvoz žitarica preko Crnog mora, tumači FAO.

Cijene žitarica blijede su 5,6 posto u odnosu na veljaču, utvrdila je UN-ova agencija, izdvajajući pad cijene pšenice od 7,1 posto zbog dobre žetve u Australiji, poboljšanih uvjeta u EU, obilnih zaliha iz Rusije i nastavka izvoza iz Ukrajine. crno more.

Pojeftinio je i kukuruz, za 4,6 posto, zbog prognoze o rekordnom urodu u Brazilu. Cijene riže pale su za 3,2 posto, što FAO pripisuje skoroj žetvi u ključnim izvoznicima, uključujući Indiju, Vijetnam i Tajland.

Biljna ulja pojeftinila su 3,0 posto u odnosu na veljaču, au odnosu na prošlogodišnji ožujak cijene su im niže za 47,7 posto, zbog obilne ponude i povećane potražnje.

“Iako su cijene na svjetskoj razini blijede, još su uvijek vrlo visoke i rastu i dalje na domaćim tržištima, što predstavlja dodatne izazove za sigurnu opskrbu hranom”, upozorio je u priopćenju glavni ekonomist FAO-a Maximo Torero.

“To posebno vrijedi za zemlje u razvoju koje neto uvoze hranu, a stanje pogoršava deprecijaciju njihove valute u odnosu na američki dolar ili euro i sve veći teret duga”, dodao je Torero.

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda bile su u ožujku više za 0,8 posto nego u veljači, poduprte solidnom potražnjom za maslacem.

Šećer je pak poskupio 1,5 posto, što znači da su njegove cijene dosegnule najvišu razinu od listopada 2016. godine, potaknute zabrinutošću zbog smanjene proizvodnje u Indiji, Tajlandu i Kini.

Blago je poskupjelo i meso, za 0,8 posto, odražavajući više interne cijene govedine u SAD-u zbog očekivane slabije ponude i poskupljenje svinjetine u Europi uoči blagdana.

Manja trgovina žitaricama

U zasebnom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je neznatno povisio procjenu svjetske proizvodnje pšenice u 2023. godini, na 786 milijuna tona, što bi bilo za 1,3 posto manje u odnosu na lani, ali još uvijek blizu rekordne razine.

“U Aziji se očekuju gotovo rekordne zasijane površine, dok na sjevernoj Africi i južnoj Europi utječe suša”, priopćio je FAO.

FAO je također neznatno povećao procjenu svjetske proizvodnje žitarica u 2022. na 2,777 milijardi tona, što je samo 1,2 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Svjetska proi

Više o temiIzvor:Poslovni.hr