Državni inspektorat u pojačanom nadzoru, evo što kontroliraju ove dane

Do sada su obavljena 292 nadzora, a iz Inspektorata najavljuju da će oni biti obavljeni u narednim danima.

Državni inspektorat u petak je izvijestio da i ove godine u tradicionalnoj akciji “Ususret Uskrsu” provode pojačane inspekcijske nadzore uskrsnih namirnica i proizvoda te da su do sada provedena 292 inspekcijska nadzora, koji se nastavljaju iu nadolazećim danima.

Kako se navodi u priopćenju, iu ovogodišnjim pojačanim inspekcijskim nadzorima posebna pažnja usmjerena je na proizvode koji se pojačano kupuju i konzumiraju u ovom razdoblju godine – jaja, luk, rotkvice, suhomesnati proizvodi, šunke, janjetina, boje za jaja i sl.

“U sada već tradicionalnoj akciji ‘Ususret Uskrsu’ koordiniranim djelovanjem više inspekcija detaljno provjerava stanje na tržištu”, istaknuli su iz Državnog inspektorata, napominjući kako u akciji sudjeluju veterinarski, sanitarni i poljoprivredni inspektori.

Do sada su obavljena 292 nadzora, a iz Inspektorata najavljuju da će oni biti obavljeni u narednim danima.

Po podacima Državnog inspektorata, do sada je u 68 nadzora kontrolirana sljedivost hrane životinjskog porijekla, a utvrđeno je šest slučajeva u kojima je u prometu zatečena hrana životinjskog porijekla iz neodobrenih objekata.

Zbog toga je zabranjeno stavljanje takve hrane na tržište i njeno neškodljivo zbrinjavanje. Riječ je o ukupno 109,6 kilograma (kg) raznih suhomesnatih proizvoda i 731 komadu svježih jaja, navode iz Državnog inspektorata.

Veterinarska inspekcija je, kako dalje navode, izvršila 114 nadzora, au jednom slučaju utvrđena je nezakonita prodaja izvan odobrenog objekta. Tako je zaplijenjeno 40 kg junećeg mesa bez potrebne dokumentacije i sljedivosti, a meso je neškodljivo zbrinuto.

Osim toga, veterinarska inspekcija je u još 10 nadzora utvrdila razne nesukladnosti (higijena prostora, nepostojanje dokumentacije i sl.).

“Cilj ove akcije je, prije svega, osigurati da se u ponudi mogu pronaći samo zdravstveno ispravni proizvodi zadovoljavajuće kvalitete”, istaknuli su iz Državnog inspektorata.

Upravo zato nadzore obavlja i poljoprivredna inspekcija, koja je do sada obavila 93 nadzora.

Do sada je utvrđena jedna nesukladnost kod označavanja jaja – na vanjskoj strani kutije nije bilo oznaka o načinu uzgoja, kažu u Inspektoratu.

U sklopu akcije “Ususret Uskrsu” poljoprivredni inspektori nadziru i usklađenost mladog luka i rotkvica s općim tržišnim standardima te deklariranje tih proizvoda.

Iz Državnog inspektorata ističu kako su nepravilnosti utvrđene iu nadzorima u kojima se kontroliraju boje namijenjene za bojanje jaja – u četiri slučaja utvrđeno je pogrešno označavanje specifičnih aditiva.

“Dio inspekcijskih postupaka je u tijeku, a za sve utvrđene nesukladnosti poduzet će se zakonom propisane mjere”, poručili su iz Inspektorata.

Napominju pritom kako inspekcije Državnoga inspektorata u nekim fazama inspekcijskog nadzora provode i uzorkovanje hrane životinjskog porijekla, što je potrošačima dodatno jamstvo da kupuju i konzumiraju proizvode propisane kvalitete.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr