FOTO: Poznati chefovi izlaze na ulicu. Dolac i Pazar uvečer postaju street food meke

Predstavljen je projekt PLACE market, nacionalni projekt turističke revitalizacije tržnica koji donosi život na tržnicama u Zagrebu i Splitu.

Svi znamo što su noćniulična hranatržišteja, dobro su poznati svim putnicima koji su putovali kroz Aziju, nekada kriju nevjerojatne gastronomske dragulje koje su uspjeli naći svoj put do Michelinovih vodiča, nekada donose tradicionalne specijalitete, nekada specijalna jela koja se mogu probati samo na tom mjestu, ali gotovo uvijek donose nevjerojatno gastro iskustvo. Tu su i jednodnevnagurmanskidogađanja na tržnicama koje susjedne države već godinama imaju, a projektMJESTOtržištekombinacija je svega toga pomalo.

Ideja projekta je svaki petak nakon radnog vremena oživjeti tržnicu tako da na nju i njene klupe izađu neke od najpoznatijih lokalnih i nacionalnihchefovai ugostitelja i za posjetitelje na licu mjesta pripreme specijaliteta ili po kojima su poznati ili koje su posebno osmislili za ovu manifestaciju.

FOTO: Unsplash

Ove će se godine odvijatisvaki petak u Splitu na Starom Pazaru od 14.4. do kraja svibnjaa ondaod 2.lipnja seli svaki petak u Zagreb na glavnu zagrebačku tržnicu Dolac, samo nekoliko koraka od glavnog trga. U Zagrebu će se održavati sve do 14.7. kada odlaze na zasluženu pauzu, a ideja je da se sve nastavi s jesenskim izdanjem i nekoliko petaka tijekom rujna u Zagrebu i listopada u Splitu.

Detalji projekta su predstavljenidirektorica i organizatorica Sarah Josipović: „Tržnica kao srce, odnosno “trbuh” svakog grada mjesto je na koje kao turisti odlazimo upoznati lokalnu kulturu, lokalne ljude, lokalne običaje, lokalnu i tradicionalnu hranu, lokalnu ponudu, lokalni život. Nadamo se da će naš projekt postati upravo to – za brojne turiste – ogledalo grada u kojem se odvija, a za nas domaće – mjesto okupljanja, druženja, zabave i dobre klope. Svi znamo da nakon što se tržnice zatvore malo iza podne, tržnice postaju prazne otužne ploče na kojima nema života.MJESTOTržišteje projekt koji to želi promijeniti, koji želi donijeti život na tržnicu poslije radnog vremena”.

Ovim projektom tržnice zapravo jednom navečer postaju prirodna pozornica na kojoj se prezentira gastro tradicija i ponuda gradova u kojima se projekt odvija te se tako revitalizira tržnice kao mjesta okupljanja i druženja. Od farme do stola, odnosno u ovom slučaju – od polja dofronta ulicanit je vodilja projekta u koji su uključeni najvažniji nacionalnichefovi.

Bitno je spomenuti kako je projekt ostvaren u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, Tržnicama Zagreb, Parkovima i nasadima Split, uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Splita te partnera poput Coctea i Jamnice. Tim povodom gđa. Božena Cvitanović, direktorica Tržnice Zagreb izjavila je „Radujemo se na početku projektaMJESTOTržištete vjerujemo da će ova suradnja prerasti u tradiciju na našoj najstarijoj tržnici, jednom od najprepoznatljivijih simbola grada Zagreba. Očekujemo da će inicijativaMjestoTržištedoprinijeti revitalizaciji tržnica, obogatiti turističku viziju Zagreba te svakom posjetitelju omogućiti doživljaj autohtone gastro ponude Hrvatske.“

FOTO: PRESS

Kolega iz splitskih Parkova i nasada,gosp. Siniša Gašparevićkoji upravlja splitskim tržnicama dodaje: „ProjektMJESTOtržištevrlo je značajan za nas jer želimo potaknuti veći boravak ljudi na Pazaru(tržnici). Želimo da Pazar živi i popodne, a ne samo ujutro, a s obzirom na njegovu top lokaciju, na vrhu Rive, ima veliki potencijal, što ovim projektom planiramo i dokažemo.“

Na “ulicu” izlaze po prvi put neki od ponajboljih nacionalnih kuhara i ugostitelja poput u Splitu Hrvoja Zirojevića ispred restorana Dvor, restorana Artičok, Bokerie u suradnji sa slastičarkom Ivanom Čuljak, Kinoteke s kuharom Juricom Jantolekom, Mazzgoona, ZOI-a, Šuga na čelu. s chefom Dujom Kanajetom, Uja, Galerije, Make Make, bistroa Ka Doma, Otprilike ovako, Konobe Hvaranin, u Zagrebu Baltazara i Baltazara 2 s chefovima Matijom Bregešom i Markom Jantolekom, restoran Tač i cheficom Vesnom Miletić, Bistroa Apetit by Marin Rendić, chefa Maria Mihelja, Brooma 44 i chefa Igora Gudca, Lari i Penatija, Ficleka, Begs plant based streetfooda, Cicchettija, Mašklin i Late, Ameliea i brojnih drugih koji će biti najavljeni za zagrebački dio projekta… Svi oni pripremat će jedno ili dva jela u kojima posjetitelji će moći uživati ​​po fer cijenama.

FOTO: PRESS

Uz hranu biti i DJ, a nekad i ulični bendovi koji će uz ponudu na šankovima dodatno započeti ova druženja petkom u popodnevnom terminu. U planu se i neke radionice, zatim edukativno-informativne aktivnosti poput prezentacije Klimatske kuharice i upoznavanja posjetitelja s utjecajem gastro aktivnosti na klimatske promjene, ali i pop up štandovi opg-a i suradnje s hrvatskim produkt dizajnerima.

Planovi organizatora vezani za ovaj projekt su veliki, pa nakon ovogodišnjeg starta u Zagrebu i Splitu koji će ostati njegova baza,MJESTOTržišteplanira se proširiti i na gostovanja u drugim većim gradovima poput Šibenika, Zadra, Rijeke, Pule, Osijeka i Varaždina.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr