Esad Hajdarovac: Zbog inflacije cijena sada dogovaramo neposredno prije početka gradnje

Iako se u Hrvatskoj uvelike gradi kuće i zgrade od tradicionalnih materijala uobičajenih za ovo podneblje, sve je više interesa za montažne niskoenergetske stambene građevine s drvenom konstrukcijom. Promijenjena mišljenja kumovali su svakako potresi, ali i zeleni trendovi te postojani izdržljivi materijali koji takvim kućama produljuju vijek trajanja.

Nakon 31 godine na hrvatskom tržištu obiteljska tvrtka Domprojekt, koja gradi, proizvodi i projektira niskoenergetske montažne obiteljske kuće, vrtiće, škole, zdravstvene ustanove i poslovne zgrade, potvrđuje da se s vremenom slika o takvoj gradnji uvelike promijenila.

Vlasnik i direktor zagrebačkog Domprojekta Esad Hajdarovac ističe da su prva tvrtka u Hrvatskoj koja je tu vrstu gradnje podigla na potpuno novu razinu, ali i da im se na početku doista najteže boriti s tradicionalnim uvjerenjima kupaca. Od osnivanja tvrtke prisutni su na svim domaćim i stranim sajmovima, a danas i na webu i društvenim mrežama pružaju konkretne informacije i prikazuju sve mogućnosti gradnje svoga sustava.

– Rezultati tog rada vidljivi su te se slika o gradnji drvenom konstrukcijom iznimno poboljšala, ali su zato sad tu drugi problemi, poput cijene materijala i rada, nelojalne konkurencije koja šteti ugledu koji stvaramo već 31 godinu. Iako je zbog dostupnosti i mogućnosti gradnje po fazama u Hrvatskoj zastupljena tradicionalna gradnja, Hrvati danas prihvaćaju sustav montažne gradnje s punim povjerenstvom i prate trendove ekonomski razvijenih zemalja u svijetu. U našem sustavu objekti se grade u cjelini i izvana se u potpunosti završavaju. Tako dobivamo objekte koji su statički pouzdani, izvrsno izolirani, zaštićeni od svih vanjskih utjecaja te izgledom oplemenjujuću sredinu. Važno je naglasiti tvorničke uvjete kod kojih možete biti sigurni da ćete od renomiranog proizvođača dobiti upravo proizvod sa svojstvima koja su i deklarirana te ćete na kraju za taj proizvod dobiti certifikat CE – ističe Hajdarovac.

Domprojekt nudi različite sustave zidnih, stropnih i krovnih konstrukcija koje nosi materijal drvo, a sustavi su manje ili veće debljine ovisno o lokaciji, što omogućuje veliki raspon ponude objekata. Osim obiteljskih kuća, gradio je kuće za najam, kuće s apartmanima, višekatne i višestambene zgrade, škole, vrtiće, zdravstvene ustanove i vikendice.

Tvrtka je osnovana 1984. godine te u prvim godinama rada izdaje katalog vlastitih projektnih rješenja koja su se distribuirala po cijeloj regiji. Hajdarovac naglašava da je njegov razvoj bio izrazito uspješan pa mu je već u to vrijeme sazrijevala ideja pokretanja proizvodnje objekata s drvenom nosivom konstrukcijom. Od 1992. uz projektiranje u ponudu su uvrstili i proizvodnju te gradnju montažnih kuća. Dodano da su počeci bili vrlo skromni, tvrtka je pokrenuta vlastitim sredstvima te se tijekom godina malim koracima neprestano razvijala.

– Danas su uz mene u Domprojektu supruga Đaninakoja je voditeljica prodaje, sin Elis, mag. ing. aedif., te kći Larisa, mag. ing. arh. Tijekom svih godina ulazimo u napredak na području projektiranja, proizvodnje, marketinga, prodaje. Sada se u našoj djelatnosti zbog poboljšanja uvjeta rada i unaprjeđenja kvalitete mnogo ulazi u automatizaciju proizvodnih procesa. Upotrebljavaju se klasični CNC strojevi za obradu drva i elemenata te robotizacija usmjerena prema izradi strojeva koji mogu obavljati višestruke funkcije. Neprekidno se razvijaju novi materijali koji će imati bolja izolacijska svojstva uz manju debljinu, bolje zvučne, protupožarne i statičke karakteristike. U tvrtku uvijek ulažemo značajan dio dobiti i to u proširenje poslovnih i proizvodnih prostora, nadgradnju proizvodnih procesa i obrazovanje stručnih kadrova – rekao je Hajdarovac.

Za vrijeme koronakrize Domprojektu je bilo izazovno raditi u inozemstvu zbog potrebnih potvrda, testiranja, a jedno vrijeme je mnogo problema bilo s nabavom materijala uslijed ograničenih količina te ogromnog rasta cijena. Sve se prilično zakompliciralo, svjedoči Hajdarovac, ali presložili su se, uključili veći broj dobavljača, uveli djelomičan rad od kuće, na liniji sastanke i unatoč ograničenjima bilježili su i dalje rast u poslovanju. Domprojekt tada ni dana nije prestao raditi, a nije mu trebala ni pomoć države. Prema Hajdarovcu, Domprojekt za osamdesetak zaposlenika osigurava sigurnost, redovite i poticajne plaće.

– Tijekom

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr