HNB: Kamatne stope banaka u Hrvatskoj u veljači nastavile rasti

Hrvatska narodna banka (HNB) navela je u novom mjesečnom Biltenu da se prijenos povećanja ključnih kamatnih stopa Europske središnje banke (ESB) pod uvjetima financiranja u Hrvatskoj nastavila i tijekom veljače, pa su kamate banaka uglavnom rasle.

Navode tako da je prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorenih kredita nefinancijskim poduzećima dosegnula u veljači 3,7 posto, koliko je za 53 bazna boda više nego u siječnju. Zamjećuju i da je, unatoč rastućih kamatnih stopa, postaviti kreditni rast poduzećima za 20,1 posto na godišnjoj razini.

Kod stanovništva je istodobno zabilježen blagi rast kreditiranja, uz gotovo nepromijenjene kamatne stope – prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene stambene kredite zadržala se na siječanjskoj razini od 2,9 posto, a na gotovinske nenamjenske kredite blago se povećala na 5,6 posto.

– U sljedećih se mjeseci može očekivati ​​snažniji rast stambenih kredita, slijedećom provedbom novog kruga subvencioniranja stambenih kredita od polovice ožujka. Pritom kamatne stope ne bi trebale značajno porasti jer se subvencionirani stambeni krediti ugovaraju uz niže kamatne stope od tržišnih prosjeka – procjenjuju se u HNB-u.

Inače, pokazatelji kamatnih stopa kreditnih institucija za najvažnije vrste kredita odobrenih kućanstvima i nefinancijskim poduzećima većinom pokazuju trend rasta od druge polovine 2022. godine.

Podsjetimo, u nastojanju da suzbije inflaciju, Upravno vijeće ESB-a sredinom ožujka podiglo je ključne kamatne stope za još 50 baznih bodova, unatoč rastućoj neizvjesnosti na financijskim tržištima. Tako trenutno najvažnija kamatna stopa ESB-a, za novčani depozit kreditnih institucija kod središnje banke, od ožujka iznosi tri posto.

To povećanje odražava se i na domaćem financijskom tržištu, na kojem je od početka ciklusa povećanja ključnih kamatnih stopa ESB-a, započetog u srpnju prošle godine, primjerice prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene kreditne nefinancijske poduzeće porasla za 200 baznih bodova.

Rast kamata i na oročene depozite

Kod oročenih depozita, kamatna stopa po kojoj su poduzeća deponirala svoja sredstva bila je u veljači za 15 baznih bodova više nego u siječnju (1.6 mjesto), što je pridonijelo nastavku prelijevanja sredstava s prekonoćnih na oročene depoz

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr