Sve je spremno za 30. Concours Mondial de Bruxelles u Istri

by | tra 13, 2023 | Posao | 0 comments

Više od 10 tisuća uzoraka vina iz 50 zemalja u tri dana, od 12. do 14. svibnja, ocjenjivat će se 350 ocjenjivača iz čitavog svijeta. U Poreču je sve spremno za najveće svjetsko ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelleskoji ima najznačajniji utjecaj na globalnu vinsku scenu, poručeno je u zagrebačkom hotelu Esplanade za predstavljanje programa ovog iznimno cijenjenog vinskog događanja.

Natjecanje je prvi put organizirano 1994., a od 2006. mijenja lokaciju svake godine te se do sada održalo u 15 poznatih vinskih regija između ostalog u švicarskom Aigleu, češkom Brnu, Luksemburgu, talijanskom Kalabriju u kojoj je prošle godine svečano objavljeno domaćinstvo Istre, pa se tako naša mala vinska regija našla u odabranom društvu.

Siguran sam kako ćemo svi zajedno znati iskoristiti ovu priliku u daljnjoj promociji turizma, ali i razvoju hrvatske enologije, koja iz godine u godinu bude sve kvalitetnijom i prepoznatljivijom među vrhunskim poznavateljima vina. Također, suvremeni turist traži autohtona i jedinstvena iskustva pri posjeti određenim turističkim destinacijama, upoznavanje i konzumacija izvorne lokalne hrane i vina stvara kod posjetitelja poseban doživljaj. Hrvatska ima dugu tradiciju proizvodnje vina koja predstavljaju identitet i kulturu podneblja, od obale do kontinenta naše zemlje“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, nadodavši kako je ovo ujedno izvrsna prilika za hrvatske vinare da u najboljem svjetlu predstave sebe, svoj rad i vrhunska vina međunarodne javnosti.

Hrvatska vinska scena zaslužuje punu pažnju

Oduševljeni smo što naš 30. Concours Mondial de Bruxelles održavamo u Istri. U Hrvatskoj smo uz važnost obiteljskih vinarija otkrili i autentične vinograde u skladnom prirodnom okruženju. Ovdje je vino sastavni dio turizma, a Concours će svojih 350 sudaca iz cijelog svijeta upoznati s vinskom regijom u kojoj se spaja veličanstven krajolik, gurmanska ponuda i kvalitetna vina. Ti ćeš zasigurno postati novi ambasador Istre, regije koju svakako vrijedi posjetiti. Surađujući s Hrvatskom, Istrom i gradom Porečom, imamo sreću raditi s predanim i strastvenim partnerima, kompetentnim profesionalcima koji dijele našu posvećenost izvrsnosti i kvaliteti“, poručio je Baudouin Havaux, predsjednik Concours Mondial de Bruxellesa.

Veliko priznanje za Istru

Župan Istarske županije Boris Miletić rekao je kako je domaćinstvo najprestižnijeg ocjenjivanja vina u svijetu Concours Mondial de Bruxellesa iznimna čast.

Ovo je potvrda kako smo u Istri odabrali ispravnu strategiju s fokusom na vrhunsku kvalitetu, a naše autohtone sorte, prvenstveno malvazija i teran, postale su najpoznatiji simboli istarskog poluotoka, iznimno cijenjen brend na globalnom tržištu“, istaknuo je istarski župan, direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević dodao je kako su istarske vinarije danas turističke atrakcije, pravi mali muzeji gastronomije.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić rekao je kako je ovo vinsko natjecanje koje će se u porečkoj dvorani Žatika održati tjedan dana nakon Vinistre potvrda da je Poreč postao vinski grad, kojeg prema riječima Nenad Velenika, direktor gradske turističke zajednice čeka nas sjajna predsezona, a prema najavama mogla bi biti i rekordna.

Ogromna promocija za Istru i Hrvatsku

Ponosni smo što će Istra ovih dana kada se održava Concours Mondial de Bruxelles biti srce Europe te vjerujem da će to biti sjajna promotivna vinska i turistička priča o Hrvatskoj. Plava Laguna sretna je što ima priliku biti dio te sjajne priče“, rekao je u Zagrebu Emil Perdec, Food&Beverage manager Plave Lagunepoznato porečko hotelsko poduzeće, dugogodišnji partner Vinistre.

Predsjednik Vinistre Luka Rossi istaknuo je kako je među 350 ocjenjivača deset posto sommeliera, 12 posto trgovaca i distributera vina, 18 posto enologa, a čak 60 posto eno-gastro novinara koji će nakon posjeta Istri o svojim dojmovima pisati u relevantnim svjetskim medijima.

Ovo prestižno svjetsko ocjenjivanje izravno utječe na turistički, gospodarski i vinski sektor zbog svog globalnog značaja, a regija u kojoj se organizira dobiva marketinšku vidljivost na globalnoj razini. Za naše goste pripremili smo atraktivne izlete s posjetom istarskim vinarijama i siguran sam da ću uživati ​​u svemu što ćete vidjeti i doživjeti“, poručio je Rossi.

Više od 150 hrvatskih autohtonih sorti

Vinistru, Istarsku županiju i Grad Poreč podržao je i izaslanik premijera Republike Hrvatske i ministarstva poljoprivrede, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede. Tugomir Majdakčestitavši im na domaćinstvu.

„Naša mala vinska zemlja s oko 350 vinskih sorti, od čega je 150 autohtonih s 18 oznaka izvornosti, može ponuditi vrhunska vina koja smo posljednjih dvadesetak godina doveli do niže razine kvalitete iu njima uživaju i brojni gosti koji posjećuju.

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr