Legendarni glazbeni player Winamp vratio se u sasvim novo izdanje

Priča o Winampu priča je o razvoju i promjenama načina kako se sluša digitalizirana glazba. Winamp je u ranom razdoblju Interneta, servis za P2P skidanje glazbe poput Napstera i prvih mp3 datoteka, bio je gotovo sinonim za glazbeni igrač na desktopu. Ne, s vremenom su došle promjene, pa je 1999. godine njegovu matičnu kompaniju, Nullsoft, preuzeo američki telekomunikacijski div AOL. Oni su ga 2013. godine namjeravali ugasiti, ali ga je od toga spasila belgijska kompanija Radionomy, preuzimanjem Winampe u zadnji čas.

Nakon toga Radionomy je postao Llama Group, klasični Winamp je i dalje ostao dostupan za preuzimanje, a prema njihovim informacijama prisutnima u svijetu i dalje – u tom obliku – koristi čak 83 milijuna ljudi. Ipak, vrijeme je za novu transformaciju, smatraju u Llama Groupu, pa su (nakon dugih najava) lansirali svoj novi proizvod: Winamp!

Od sada kao web aplikacija

Ovaj kultni naziv sada nosi glazbeni web player, responzivnu web aplikaciju koja može objediniti slušanje digitalne glazbe iz više izvora. Osim vlastitih ekskluzivnih sadržaja postavljenih izravno na njihovoj platformi, kao i radijskih postaja ili podcasta, Winamp će uskoro nuditi i povezivanje vanjskih streaming usluga te omogućiti reprodukciju mp3-ca iz lokalne biblioteke.

Stigao je novi Winamp Player 🚀 Otkrijte vrhunsko glazbeno iskustvo: https://t.co/W2jif3rHg4

➡️ Web player koji odgovara na mobilnim i stolnim uređajima
➡️ Svjež dizajn i fluidno korisničko iskustvo
➡️ Podcasti i radio postaje
➡️ Prostor za povezivanje i podršku omiljenim izvođačima: Fanzona pic.twitter.com/AxX6KZoqWp

— Winamp (@winamp) 13. travnja 2023

Reinkarnacija kultnog softvera devedesetih godina prošlog stoljeća, dakle, ima za cilj postati središnje mjesto za slušanje glazbe, bez obzira odakle je preuzimali. Ipak – neki su ostali razočarani jer je riječ tek o pukoj web aplikaciji, koja se malo toga dijeli sa softverom koji su poznavali i voljeli.

Novi web player može se pronaći ovdjemobilne aplikacije, navodno temeljene na klasičnoj verziji Winampe, objavljene su za nešto kasniji datum ove godine.

Sučelje novog Winampe na webu više ne
Sučelje novog Winampe na webu više ne “šuta ljamino dupe”

Za one koji ipak više vole klasiku, dostupna je najnovija verzija starog desktopa Winampa za Windows na ovom mjestu.

Više o temiIzvor:Bug.hr