Đuro Horvat u pismu tužitelju: Optužili ste me za kraj koju nisam učinio montirajući lažnu optužnicu

Vlasnik tvrtke TehnixĐuro Horvatkoji je ranije ovog mjeseca osumnjičen za malverzacije tijekom izgradnje sortirnice u Mihačevoj Dragi kraj Rijeke pismeno se obratio javnosti kako bi iznio na vidjelo sve oko sortirnice i, kako tvrdi, lažne i montirane optužbe, pišu Međimurske novine.

U objašnjenju, direktno upućenom njegovom odvjetnikuAnti Župićui tužiteljuTomislav Kamberu,Horvat moli da se zaštiti on i njegova tvrtka, ali i svi ljudi koje se povezalo uz ‘lažno montiranu optužbu za Uskrs’. Svoju obranu iznio je u 14 točaka koje prenosimo u cijelosti:

1. Izvršeno je vještačenje inženjera građevine na postrojenju koje nije pušteno u pogon i nije recikliralo niti baliralo nijednu kilu otpada, a građevinski inženjer ne može realno procijeniti specijalne robotske strojeve niti vrijednost informatičkog upravljanja.

2. Sortirnica koju je u cijelosti izgradila tvrtka Tehnix s izumiteljem najsuvremenije ugrađene opreme, Đurom Horvatom, stručnjakom za razvoj reciklažnih sustava sortirnica, kompostana i razvoj nove tehnologije za otpad s najvećim stupnjem reciklaže i ponovne uporabe sirovina za industriju za proizvodnju novih proizvoda, potpuno je automatska, proizvedena u Tehnixu.

3. Vlasnik sam patentnog prava za obradu otpada, sortirnica, što sve koje ste optužili za pogodovanje u nabavi oslobađa od Vaše montirane optužbe. Njemački nacionalni institut izdao je meni, Tehnixu certifikat o bitno pozitivnoj tehnologiji za reciklažu komunalnog otpada. Šaljem u prilogu.

4. U trenutku vaše ciljane diskriminacije i optužbe niste znali da je sortirnica Mihačeva Draga projektirana prema važećim patentnim pravima Tehnixa i Đure Horvata, te u svemu štiti mene i sve optužene. Strašno! Prilažem patent i certifikat.

5. Mene, Đuru Horvata, u javnosti ste optužili isti dan kada ste me uhitili i odveli u zatvor na Vaše montirano ispitivanje gdje sam Vama na ispitivanju odbacio svaku osudu u bilo kakvoj krivici, uručujući Vam dokument o patentnom pravu.

6. U istražnom zatvoru u pola 12 navečer ste mi dali dokument koji sam pod prisilom potpisao uz napomenu da ako ne potpišem, ne izlazim iz zatvora najmanje 3 mjeseca. Nalog o podnošenju ostavke na dužnost ravnatelja potpisao sam u zatvoru 28. veljače, dakle gotovo 30 dana prije javne optužbe. Time sam bio prisiljen priznati krivnju koju ste inscenirali.

7. Prije izlaska iz zatvorske ćelije potpisao sam uvjetno ili neću izaći iz zatvora dva dokumenta. Prvi o potpunom ograničenju slobode kretanja, slobode komuniciranja mene i mojih najbližih suradnika te pod prijetnjom ponovnog zatvaranja. Žalbu na taj dokument mogao sam, morao sam izraditi za najviše 2 dana prije Uskrsa, veliki petak i subotu, dakle gotovo 48 sati bez odmora napravio sam žalbu i na vrijeme predao mom odvjetniku koji je istu uredno zaprimio.

8. Drugi dokument koji je zapravo bila optužnica imao je rok žalbe 8 dana od primitka optužnice. Dobio sam ga 05.04.2023. na veliki četvrtak. Počeo sam izučavati optužnicu svjedok, ako ne odgovorim na vrijeme dozvoljeno za predaju žalbe, čija je sljedeća 3 dana i noći pišući žalbu u roku jer ako ne napravim, priznao sam montiranu optužnicu. Uredno sastavljena lažna optužnica u svemu negira Vaše lažne montirane optužnice.

9. Optužili ste nas da smo podigli cijene za 30% između 2016. i 2020. Da, tako je, rastu nam od 1. siječnja 2016. godine. do 12 mjeseci 2020. 46 %. Materijal je poskupio najmanje 15 posto, tako da je optužnica protiv mene i tvrtke Tehnix potpuno neutemeljena, provjerena od strane stručnih službi.

10. Cijela informativna javnost, po nalogu Vašeg uživanja i dokazivanja da sam ja, Đuro Horvat, drugooptuženi prisvojio imovinsku korist na izgradnji sortirnice Mihačeva Draga. Drugi dan, 07.04.2023., lansirali smo vijest kako je račun tvrtke Tehnix blokiran. Već u 10 sati skinuli ste 500.000,00 eura s računa prebacujući na svoj račun. Veliki četvrtak, veselje za sve zaposlene jer svi dobivaju plaću, 200,00 eura Uskrsnice te uskrsni poklon u vrijednosti od više od 100,00 eura. 650 zaposlenih, 350 u kooperaciji slave, vesele se, samo ja svjetski izumitelj, krivo javno optužen za moje patente, izume, plačem i pišem žalbu. Moja obitelj, supruga, sinovi, njihove supruge, njihova djeca Mura, Lovro, Magda, Erik i Juraj plaču sa mnom i sa svojim roditeljima jer znaju da nisam kriv. U 11 sati iz Kalifornije gdje studira strojarski menadžment, nazvao me Lovro i rekao deda ja znam da ti sigurno nisi kriv, ja znam tvoje poštenje i izume, osvojit ćemo svijet. Vaša neosnovana optužba je obišla svijet, strašno, zar ne ? Nisam nikome mogao čestitati Uskrs niti sam mogao od nikoga primiti čestitku, osim biskupa koji se javio na telefon supruge. Tajno su dolazili znanstvenici, eksperti, prijatelji i dobri ljudi, građani, mahali i davali mi hrabrost da izdržim. Javna osuda da ste me pustili iz zatvora samo zbog bolesti jer sam bio na štakama i samo zbog godina uvrijedile su moju dušu i moje dostojanstvo.

11. Sada sam na ograničenoj slobodi bez mogućeg ponovnog uhićenja i boravka u istražnom zatvoru, već unaprijed osuđen bez mogućnosti da branim istinu i slobodu mene i mojih suradnika. U javnosti je podatak da sam član SDP-a, što nije istina. Počinje rat među strankama s uvjerenjem da sam ja lopov, osuđen, a da nevinost mogu dokazati na sudu koji može trajati 5 godina. Ovo pišem Vama i javnosti koju ću prvo obavijestiti, poslati na stotine adresa i na adrese mojih poslovnih i osobnih prijatelja. Moraju znati istinu. Iza toga poslat ću svom odvjetniku Župiću da vas obavijesti o istini i mojem poštenju, o mojim patentima te lažnoj optužbi. Gdje je tu moja sloboda kao građana svjetskog izumitelja, vodećeg gospodarstvenika – poštenog čovjeka.

12. Oduzeli ste mi slobodu, dostojanstvo, pravo na patentnu zaštitu, svim sredstvima, uključujući razne policijske i pune nadzore, optužili me za kraj koji nisam učinio, podigli lažnu optužnicu. Dajte mi pravo da se branim na sudu i sutra imam 80 godina poštenog stvaralačkog života. To je strašno, uzeli ste pravo javne optužbe bez nas, a mene pustite da se branim šutnjom.

13. Neću na nikakav sud, hoću se braniti sa slobode, sa ljudima, s javnošću koja zna da sam pošteni stvaratelj, izumitelj najbolje tehnologije za reciklažu komunalnog otpada ugrađenog u sortirnicu Mihačeva Draga Grada Rijeke. Molim Vas, možemo pustiti

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr