Trećina radnika je barem jednom zadrijemala na poslu, a svaka desetina ne dozvoljava priliku za kvalitetan 'power nap'

Općepoznata je stvar kako iza svakog poslovnog uspjeha stoje kvalitetni, zadovoljni i angažirani zaposlenici. Ne, što ako njihova motiviranost i angažman, a posljedično i produktivnost te kvalitete rada, poljulja iscrpljenost prouzročena manjom snagom? Naime,kronično neispavani radnicičešće gube živce, podložniji su stresu i veće su šanse da će se propustiti rokove ili zaboraviti na važne zadatke na poslu. Kako bi doskočili ovom problemu, neke japanske tvrtke su svojim zaposlenicima osigurale sobe za spavanje, opremljene uređaje za blokiranje buke, kreveta i sofama.

A što je s hrvatskim radnicima? Kako se oni nose s povremenom pospanošću na poslu i jesu li ikad ‘ubili oko’ tijekom radnog vremena? Naime, otkako je rad od kuće postao sasvim uobičajena pojava…

Odgovor na ovo pitanje otkrio je portal MojPosao, provođenjem ankete u kojoj je svoja iskustva podijeliogotovo 1100 ispitanika.

Prilika za napuniti baterije

Prema istraživanju,više od trećine radnika(36%)u Hrvatskoj je barem jednom zadrijemala na poslu.

Točnije, njih14% zaposlenih ističe da im se to dogodilo jednom ili dvaputu trenucima iznimne premorenosti, svaki deseti radnik (10%) priznaje da im se todogađa s vremena na vrijemeodnosno u prilikama kada nemaju što za raditi na poslu, dok12% ispitanika tvrdi kako koriste svaku priliku kako bi odrijemali i napunili baterije.

Dio njih ističe kako se radi o ‘guštu, koji je najbolje prakticirati iz ručke’, drugi tvrde da se radi o potrebi do koje dolazi zbog napornog, fizičkog rada, dok treći jednostavno koriste priliku za kraći predah, osobito ako rade na od doma.

‘Pa ne plaćaju me da spavam’

S druge strane,dvije trećine zaposlenih(64%)nikad nije ‘ubilo oko’ u radnoj okolini. I dok jedni napominju kako bi voljeli s vremena na vrijeme odrijemati na poslu, ali za to naprosto nemaju prilike jer imaju previše posla, rade u otvorenom prostoru ili trebaju ‘savršene uvjete i potpuni mir kako bi mogli zaspati’, drugima uopće nije jasno kako netko može spavati na poslu.

Ističu kako radnici ‘nisu plaćeni da bi spavali’ i kako svaki radnik koji si to dopusti treba istog trena dobiti otkaz. Ne, pored kritika, pospanim radnicima nude i pokoji savjet kako ostati budan u tim teškim trenucima. Između ostalog, predlažu da si radnici ‘jednostavno nađu posla’, poslužuju šalicom-dvije kave ili da, poput likova iz crtanih filmova, budućnost održe korištenjem čačkalice koju će im podupirati očne kapke.

Površina:

Sudjelovalo je gotovo 1100 ispitanika. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tak

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr