Dva desetljeća zvijezda NASA-in satelit past će ovih dana na Zemlju

Još jedan nekontrolirani pad starog svemirskog otpada dogodit će se ovih dana. Za njega je “zaslužna” NASA, koja ga je u orbitu poslala 2002. godine, a ne koristi ga već oko pet godina – satelit je to Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager (RHESSI). Tijekom 16 godina svog rada iz niske je Zemljine orbite promatrao solarne baklje i izboje koronarne mase s naše matične zvijezde, čime je znanstvenicima pomagao u razumijevanju fizikalnih procesa koji se događaju na Suncu.

Gotovo 300 kg svemirskog otpada

Satelit RHESSI prestao je raditi 2018. godinu, od tada je u orbiti i gubi visinu pa se očekuje da će završiti u gušćim slojevima atmosfere, naglo usporiti i pasti na Zemlju. NASA predviđa da će veliki dio starog satelita pritom izgorjeti, tj. da će samo mali dio svoje prvobitne mase dospjeti na površinu. Pri lansiranju satelita imao je masu od 293 kilograma.

Dogodit će se to po hrvatskom vremenu u ranim satima 20. travnja, uz mogućnost izračuna pogreške od plus minus 16 sati. Što se tiče rizika koji ovaj događaj predstavlja, NASA kaže da je šansa da svemirski otpad pogodi nekoga na tlu samo 1 prema 2467. Iz NASA-e kažu da će točniju prognozu vremena pada, a možda i lokacije, objaviti uskoro, kako se bude približavao trenutak gorenja u atmosferi.

Promatranje satelita RHESSI promijenilo je našu perspektivu o sunčevim bakljama, posebno kad je riječ o visokoenergetskim procesima koji se tamo odvijaju. Satelit je svojim instrumentima, tijekom životnog vijeka, zabilježio više od 100.000 izboja solarnih rendgenskih zraka, a znanstvenicima je omogućio uvid u frekvencije, lokacije i kretanje čestica koje dolaze sa Sunca. Nakon 16 godina rada, NASA ga je ugasila zbog komunikacijskih poteškoća u kolovozu 2018. godine.

Više o temiIzvor:Bug.hr