Haker koji je napravio milijunsku štetu proizvođačima videoigrara, izlazi iz zatvora

Gary Bowser, vođa hakerske skupine Team Xecuter koja između ostalog stoji iza SX Pro USB za pokretanje piratskih videoigara na Nintendo Switchu, izašao je iz zatvora. Potvrdio je to i sam Bowser prije nekoliko dana u podcast s youtuberom od Nicka Mosesa, rekavši da se trenutno nalazi u pritvoru u Washingtonu, gdje čeka povratak u Kanadu.

Bowser je, podsjetimo, uhićen 2020. godine u Dominikanskoj Republici te je deportiran u SAD gdje je stavljen u savezni pritvor. Sud ga je optužio za piratstvo, a kanadski je haker priznao svoju krivnju. Za njegova „zlodjela“ tužio ga je i Nintendo, no da bi se riješio te tužbe, Bowser im je pristao platiti 14,5 milijuna dolara. Šteta je, doduše, bila puno veća kada se gleda šira slika, jer je Team Xecuter nudio modifikacije i za druge igraće konzole.

SX Pro USB za Nintendo Switch.
SX Pro USB za Nintendo Switch.

„Procjenjuje se da je ova piratska shema proizvela više od 65 milijuna dolara gubitaka proizvođača videoigrara. Šteta, međutim, ide još dalje. Ovo je naštetilo developerimaali i malim igraćim studijima, čiji su proizvodi i naporan rad ukradeni“, rekao je prošle godine američki odvjetnik Nick Brown.

Kanadski haker prvotno je osuđen na 40 mjeseci zatvora, ali mu je kazna značajno skraćena zbog dobrog ponašanja. Međutim, iako se vraća kući, Bowser i dalje mora platiti milijunsku svotu. Kako prenosi The Vergeod 14,5 milijuna dolara koje mora platiti Nintendu, platio je svega – 175 dolara.

Više o temiIzvor:Bug.hr