Pravo na ravnotežu: Europska komisija poduzima mjere za promicanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života

Kako bi se pravo na ravnotežu između poslovnog i privatnog života zaštitilo u svim državama članicama, Europska komisija odlučila je nastaviti s postupcima te je čak 11 država članica poslalo obrazložena mišljenja jer ih nisu na vrijeme obavijestili o nacionalnim mjerama kojima se u potpunosti prenose pravila kojima se uspostavlja spomenutopravo na ravnotežu.

Naime, EU je donijela niz zakonskih akata koji uvode za građane EU minimalna prava koja omogućuju kombiniranje rada s obiteljskim obvezama, a među njima je i ‘Direktiva o ravnoteži između poslovnog i privatnog života’. Direktiva je povezana seuropskom strategijom za skrbkojom se nastoji svima u Europskoj uniji omogućiti pristup kvalitetnoj i cjenovno pristupačnoj skrbi te poboljšati položaj primatelja i pružatelja formalne i neformalne skrbi.

Ne, direktiva je donesena još 2019., a države članice morale su prenijeti u svoje nacionalno pravo do 2. kolovoza 2022. Prošle godine u rujnu Komisija je uputila službenu opomenu čak 19 država zbog ‘neobavješćivanja’ o mjerama za prenošenje predmetne direktive u nacionalno pravo.

Nakon analize njihovih odgovora Komisija je utvrdila da Direktiva još nije u potpunosti prenesena u 11 država članica te je stoga odlučila poduzeti idući korak u postupcima zbog povrede prava i uputiti obrazloženo mišljenje Belgiji, Češkoj, Irskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Cipru, Luksemburgu, Austriji i Sloveniji. Te države članice sad imaju dva mjeseca da poduzmu mjere za usklađivanje s obrazloženim mišljenjem. U suprotnom, Komisija može proslijediti slučajeve protiv njih Sudu Europske unije.

Bolji uvjeti za roditelje i pružatelje skrbi

Inače, Direktiva o ravnoteži između poslovnog i privatnog životaprekretnica je za zaposlene roditelje i pružatelje skrbi,navedeno je u priopćenju. Naime, u njoj se utvrđuju minimalni standardi za prava na dopust kao što su očinski i roditeljski dopust te dopust za pružatelje skrbi. Njome je osigurano je pravo na traženje fleksibilnih radnih uvjeta za roditelje i pružatelje skrbi.

Cilj je direktive poboljšati ravnotežu između poslovnog i privatnog života za svakoga te roditeljima i pružateljima skrbi omogućiti da se lakše nose sa svojim odgovornostima.

Konkretno, Direktiva predviđa sljedeća prava:

  • Očinski dopust prema kojem očevi imaju pravo na barem deset radnih dana očinskog dopusta u vrijeme rođenja djeteta. Naknada tijekom očinskog dopusta mora biti barem jednaka onoj koja se prima tijekom bolovanja.
  • Roditeljski dopust na koji ima pravo svaki roditelj u trajanju od barem četiri mjeseca, od čega su dva mjeseca plaćena i neprenosiva. Roditelji mogu zatražiti korištenje tog dopuštenja u fleksibilnom obliku: u punom ili nepunom radnom vremenu il

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr