Tomo Karamatić je instruktor meditacije i učenik slavnog Deepaka Chopre – pričali smo s njim

Tomislav Karamatic_portret

Ta je odluka zasigurno još dodatno sazrijela u listopadu prošle godine kada je sudjelovao na Choprinom retreatu u Kaliforniji.

“Spomenuti Well Within retreat održan je od 5. do 10. listopada 2022. u predivnom resortu Terranea u mjestu Rancho Palos Verdes u Kaliforniji i učio nas je da sve polazi od nas. Da zdravlje, uspjeh i sreća ne dolaze izvana nego iznutra i da ako vratite ravnotežu u sebe, neizmjerno ćete pridonijeti i iscijeljenju svijeta” – kaže Tomo koji je bio jedan od 40-ak Chopra učitelja iz cijelog svijeta na tom iznimnom okupljanju. Posebnom među ostalima i stoga što je dr. Chopra je najavio kako se povlači i da će 2023. biti posljednja godina u kojoj će gostovati na live događanjima.

Među brojnim dojmovima Tomo kao vrhunac svog boravka na retreatu izdvaja privatni ručak s Deepakom i Malikom Choprom, njegovom kćeri i čelnikom Chopra Globala.

“Mogućnost razgovora s mentorom i prilika da osjetim njegovu energiju i beskonačnu mudrost, iskustvo je koje ću pamtiti cijeli život. Njegov govor je snažan i nježan, autoritativan, ali i duhovit i ležeran. Njegova energija je vibrantna, a poruka uvijek jednostavna”, kaže nam Karamatić.

Ono po čemu je Tom Karamatić poseban kao instruktor meditacije svakako je njegov opušten, gotovo ležeran pristup ovoj temi koju mnoge mistificiraju ili je se boje.

Za mene, meditacija je naš put do slobode, koji dolazi iz lakoće, a ne ozbiljnosti; od fleksibilnosti, a ne krute vezanosti za pravila. Želja mi je pojednostaviti tehniku ​​meditacije i pomoći vam da joj se svakodnevno vraćate kako bi stalno imali pristup „vašoj unutarnjoj bancivašoj svijesti u kojoj se sva iskustva događaju” – ističe.

Upravo takav pristup privukao je doktoru Deepaku Chopriju koji je meditaciju približio zapadnjačkoj kulturi kao nitko prije. Osim što je svjetski poznati pionir integrativne medicine i osobne transformacije, dr. Chopra je klinički profesor obiteljske medicine i javnog zdravstva na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu i radi kao viši znanstvenik u organizaciji Gallup. Također je počasni suradnik medicine na Kraljevskom koledžu liječnika i kirurga u Glasgowu. Autor je više od 90 knjiga prevedenih na više od 43 jezika, uključujući brojne bestselere New York Timesa. Posljednjih trideset godina Chopra je bio na čelu revolucije meditacije. Magazin TIME proglasio je dr. Chopru za jednog od TOP 100 ikona i heroja 21 sv.

Više o temiIzvor: Journal.hr