AutoGPT – alat za koji neki tvrde da je prvi korak ka općoj umjetnoj inteligenciji

Sustavi koji su danas poznati kao umjetna inteligencija specijalizirani su za određene zadatke iu njima su jednako dobri, a ponekad i bolji od ljudi. Ne, ono što bi bio krajnji cilj mnogih u tom području, jest razviti univerzalnu ili opću umjetnu inteligenciju (umjetna opća inteligencijaAGI) – za sada hipotetski sustav koji je u stanju naučiti nove zadatke, na kojima nije treniran, pa ih potom izvoditi na jednako dobar način kao što to čine i ljudi.

Takvi sustavi možda jednog dana “izrone” iz sadašnjih AI sustava, a prve naznake toga, kako bi oni mogli funkcionirati u stvarnom svijetu, možemo vidjeti i kroz GPT-4, korištenjem posebnih dodataka. Jedan od trenutno najpoznatijih je projekt AutoGPT, softver otvorenog koda napisan u Pythonu i dostupan za besplatno preuzimanje. Najjednostavnije ga je opisati kao agenta koji preuzima kratak zadatak korisnika, pa ga potom samostalno prosljeđuje na izvođenje sustava GPT-4, bez daljnje ljudske intervencije i stvarajući vlastite promptove.

Što može AutoGPT?

AutoGPT, dakle, može uzeti jednostavnu naredbu tipa “izradi web stanicu” za određeni projekt. Sustav će, korištenjem GPT modela, odmah raščlaniti taj zadatak na vrlo detaljne korake, a zatim ponovno pitati AI za rješavanje svakog od tih koraka. Sam će mu davati promptove, postavljati pitanja i potpitanja, sve dok zadatak ne bude potpuno ispunjen. Osim toga, AutoGPT je u stanju pretraživati ​​Internet, obaviti vlastito istraživanje i izvući zaključke, izraditi aplikacije, ponašati se kao osobni pomoćnik u raznim zadacima automatizacije, pomoći pri učenju ili pak – proučiti zadanu temu, napisati sažetak i prezentirati ga u obliku podcasta.

autogpt je pokušavao stvoriti aplikaciju za mene, prepoznao je da nemam Node, guglao kako instalirati Node, pronašao stackoverflow članak s vezom, preuzeo ga, izdvojio, a zatim mi stvorio poslužitelj.

Moj doprinos? Gledao sam. pic.twitter.com/2QthbTzTGP

— Varun Mayya (@VarunMayya) 6. travnja 2023

Primjeri zanimljivih projekata stvorenih uz pomoć ovog sustava već su preplavili društvene mreže, a na GitHubu je projekt u samo tri tjedna prikupio čak 100.000 “zvjezdica”.

Da mi je AutoGPT napravio komplikaciju web stranice, ovaj put od nule:

do:
– kreirana stranica za prijavu/prijavu
– stilizirao ga bootstrapom
– stvoren flask api za prijavu / odjavu
– kreirana lokalna json baza podataka

Trajalo je oko 10 minuta po cijeni od 0,50 USD. Stiže više primjera pic.twitter.com/iwU16vjsRh

— Sully (@SullyOmarr) 8. travnja 2023

Je li ovo, dakle, prvi pogled na univerzalnu umjetnu inteligenciju? AutoGPT nadogradio je najbolji jezični model današnjice, dao mu dodatne mogućnosti automatizacije, pamćenje i mogućnost učenja unutar projekta, pa tako i ono što karakterizira AGI – sposobnost savladavanja novih, nikad viđenih zadataka. Budući da mu, osim početnog zadatka, ne treba ljudska pomoć, neki kažu kako je to sigurno prvi korak ka AGI sustavima: AutoGPT ima vlastite metode obrade podataka, rezoniranja i “razumijevanja”.

Kako napraviti AutoGPT-a?

AutoGPT se instalira unutar programskog paketa Pythona, a za puno korištenje potrebno je posjedovati API ključ za pristup sustavu GPT-4 (ako se može raditi i samo s GPT-om 3.5). Detalji su dostupni ovdje.

Više o temiIzvor:Bug.hr