Hrvatska se naoružava i planira potrošiti gotovo 4 milijarde eura

Riječ je o najvećem izdvajanju za naoružanje i opremanje vojske Domovinskog rata.

Ministarstvo obrane (MORH) će u razdoblju 2021. – 2026. godine kupiti naoružanje, streljivu i opremu u vrijednosti od 3,8 milijardi eura, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Pokazuju to podatke koje je MORH proslijedio Jutarnjem listu. Manji su dio toga, u iznosu od oko 223 milijuna eura, donacije vojne pomoći Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije.

Riječ je o najvećem izdvajanju za naoružanje i opremanje vojske Domovinskog rata. S obzirom na količinu i raznolikost ugovorenih i planiranih nabava, može se reći da nikada nije kupljeno više naoružanja i opreme nego u ovih pet godina.

U razdoblju od 2000. do 2020. godine nabavka novih vojnih sustava bila je više incident, nego praksa. Za 180 milijuna eura kupljeno je 126 oklopnih vozila Patria, 39 vojnih kamiona za 4,5 milijuna eura, 27 rabljenih njemačkih kamiona za 200 tisuća eura, 16 rabljenih samohodnih haubica PzH2000 za oko 430 milijuna eura, remontirano je 7 i kupljeno 5 rabljenih MiG-ova. ova za oko 18,5 milijuna eura, SAD su nam donirale 212 vozila MRAP-a, u sklopu sukcesije od Rusije nabavili smo 10 novih transportnih helikoptera MI 171Sh te je sklopljen ugovor o izgradnji 5 obalnih brodova koji još nisu realizirani. I to je u 20 godina bilo sve od nabavke velikih vojnih sustava, piše Jutarnji.

Zbog višegodišnjih neulaganja u nabavku modernih vojnih sustava, vojska je dovedena do ruba tehničke sposobnosti. Ta činjenica, ali i promjena globalnih okolnosti dovela je do toga da se u Vladina vojska više nije smatrala troškom, nego potrebom, a vojnim zapovjednicima je poručeno da kažu što im treba i ne razmišljaju koliko je cijena, piše nov

Više o temiIzvor:Poslovni.hr