Građani Srbije ovog će ljeta najviše putovati u ove dvije države

Interes za Tursku slabiji, ali zbog besplatnog sadržaja za djecu i dalje postoji.

Prema podacima o broju prodanih aranžmana i interesu putnika za letovanje van Srbije, ova godina je već premašila 2019. i očekuje se da će biti vrlo uspješna.

Već nakon sajma turizma u veljači bilo je jasno da vlada veliki interes putnika, ali i da ćemo ove godine plaćati više, posebno paket aranžmane koji uključuju i zrakoplovni prijevoz.

Skuplji aranžmani
Kada je riječ o destinacijama, najviše će Srba ove godine putovati u Grčku, a kao mjesta gdje su najpovoljnija obiteljska putovanja ističu se Tunis (za koji je ugovoren veliki broj čarter letova) i Egipat.

Interes za Tursku je nešto slabiji, ali zbog besplatnih sadržaja za djecu i naši građani biraju ovu zemlju za odmor. Ljetovanja su u prosjeku skuplja 20 posto, više su i cijene privatnog smještaja u Grčkoj, a najbolje su prošli oni koji su ljetovanja naplaćivali početkom godine, kada su dobili i do 50 posto jeftinije aranžmane u odnosu na cijene u Hrvatskoj. Vrhunac sezone.

Općenito, kako kažu u turističkim agencijama, može se govoriti o poskupljenju od pet do 10 posto u apartmanima i do 20 posto u hotelima. U godinama tijekom pandemije kao destinacija istaknula se i Albanija, gdje su cijene i ove sezone više, zbog velikog interesa drugih tržišta.

U agencijama navode da boravak tamo više nije tako jeftin, ali da su cijene i dalje niže nego u Grčkoj, s tim da je od ove godine u ponudi i privatni smještaj.

Bez obzira na inflaciju i ekonomsku krizu, građani Srbije se ne odriču lako putovanja i odmora. Ne čini to ni većina Europljana koji, kako stoji u najnovijem izvješću Europske komisije za putovanja (ETC), i dalje biraju ranije datume kako bi osigurali jeftiniji odmor.

Odmor je imperativ
Oko 72 posto njih namjerava putovati

Više o temiIzvor:Poslovni.hr