Tvornica ElevenEs u Subotici prva u Europi započela je proizvodnju LFP baterija

Namijenjene su za korištenje u različitim primjenama kao što su električni automobili, autobusi, kamioni i sustavi za pohranu energije.

ElevenEs, pionir u tehnologiji katodnih LFP (Lithium Iron Phosphate) baterija, otvorio je prvu tvornicu za proizvodnju LFP baterijskih ćelija.

Ovaj proizvodni pogon je prve takve vrste ne samo u Srbiji, već iu Europi. Tvornica je specijalizirana za proizvodnju visokokvalitetnih LFP prizmatičnih ćelija, prenosi Subotica.info.

Baterijske ćelije
Namijenjene su za korištenje u raznim aplikacijama kao što su električni automobili, autobusi, kamioni i sustavi za pohranu energije, a trenutno će se koristiti za potrebe testiranja velikih kupaca.

Tvornica u Subotici posluje prema najvišim svjetskim ekološkim standardima, a cjelokupno poslovanje u potpunosti je usklađeno sa zelenom agendom i regulativom Europske unije. Ova inovativna baterijska ćelija proizvedena je bez nikla i kobalta, pružajući veću održivost, sigurnost i niže troškove. Osim toga, ove baterije traju tri puta duže od konkurentskih tehnologija, dok ElevenEs EDGE baterije imaju puno veću gustoću energije u usporedbi s LFP ćelijama drugih proizvođača.

Predviđanja pokazuju da će tržište LFP ćelija doživjeti značajan rast u nadolazećim godinama, pri čemu će se globalna prodaja povećati više od devet puta samo u posljednje dvije godine. S obzirom da su kineske tvrtke trenutno većina proizvođača LFP baterija, širenje industrije u Europi bit će ključno za baterijsku revoluciju na tržištu EU.

“Otvaranje našeg prvog proizvodnog pogona u Srbiji i proširenje našeg Centra za istraživanje i razvoj predstavljaju prekretnicu za ElevenEs, ali i za europsko tržište baterijskih ćelija. LFP tehnologija dokazala je svoj potencijal na polju transformacije tržišta električnih vozila, a tome u prilog govori i istraživanje konzultantske kuće McKinsey, koja predviđa da će ove kemijske ćelije do kraja desetljeća biti najzastupljenije na globalnoj razini. razini.

Ponosni smo na naš doprinos smanjenju globalnog ugljičnog otiska, koji počinje upravo u našim lokalnim proizvodnim pogonima”, rekao je Nemanja Mikać, direktor tvrtke ElevenEs. Otvaranje ove tvornice predstavlja značajan iskorak za ElevenEs, budući da se 2024. planira ovaj industrijski pogon proširiti u “megatvornicu” koja će proizvoditi 500 MWh.

Također je planirano da u idućih pet godina s radom počnu dvije “gigatvornice” zajedničkog kapaciteta 48 GWh, što je ekvivalentno energiji potrebnoj za milijun električnih automobila godišnje.

Čista energija
Povodom otvaranja nove tvornice, Tur Sekjanes iz European Battery Alliance istaknuo je sljedeće: “Ovo postrojenje je u samom središtu revolucije baterijskih ćelija. Iznimno nam je zadovoljstvo podržati ElevenEs u ovom projektu jer će se uspostaviti kompletan lanac vrijednosti baterije u Europi, a također predstavlja sljedeći korak u našem radu s European Battery Alliance (EBA).

Projekt je u potpunosti usklađen s ciljevima Saveza, kao i potrebom prelaska na čistu energiju i globalno konkurentnu industriju.“ Osim proizvodnog fokusa na pružanje visokokvalitetnih LFP ćelija, ElevenEs je također proveo niz inicijativa za promicanje održive proizvodnje, uključujući korištenje obnovljivih izvora energije za rad postrojenja. – kombinacija hidro, vjetra i soli

Više o temiIzvor:Poslovni.hr