Blagi oporavak tekstilne industrije u Srbiji, daleko od nekadašnjih slave

Tekstilnu industriju oporavlja dolazak velikih investitora koji zapošljavaju tisuće radnika.

Srbija ima 1.600 registriranih poslovnih društava za proizvodnju tekstila. Tekstilnu industriju oporavlja dolazak velikih investitora u proteklom desetljeću koji otvaraju tvornice i zapošljavaju tisuće radnika.

Obnova proizvodnje
U toj je grani gospodarstva u prethodnoj godini zabilježen rast uvoza i izvoza. Jedan od sektora s najdužom tradicijom u Srbiji zapošljavao je više od 250.000 radnika. Tvornice otvorene širom Srbije počele su proces rekonstrukcije, piše RTS.

„U tekstilnoj industriji trenutno je zaposleno 61.000 radnika, a prosečna neto plata za 2022. godinu iznosila je oko 55.000 dinara. Trenutno se svakako suočavamo s nedostatkom radne snage. Ne, nadamo se da ćemo u budućnosti, ulaganjem resursa u obrazovanje, vještine, znanost i digitalizaciju, uspjeti malo poboljšati stvari na ovom polju”, rekla je Milica Ljubojević iz Privredne komore Srbije (PKS).

Do tada se uvozi i radna snaga, a materijali i drugi proizvodi najviše stižu iz Turske, Kine, Italije i drugih zemalja Europske unije u koje Srbija izvozi 80 posto svojih proizvoda. I dok izvoz raste, proizvodnja pada.

Ipak, kako kažu u PKS-u, tekstilna industrija je nakon korona krize doživjela blagi oporavak, mnoge kompanije iz inozemstva planiraju prebacivanje proizvodnih pogona iz zemalja Dalekog istoka u zemlje Europe, što će biti velika šansa i za srpsku industriju i radnike.

U proizvodnji se uglavnom radi dopunski posao poput krojenja i šivanja, a malo je srpskih modnih marki. Zbog toga je mlade ljude teško zainteresirati za tekstilni sektor.

Obrazovni proces
Škola, koja se time bavi najduže na Balkanu, prima po 60 studenata na tri studijska programa – tekstilno inženjerstvo, dizajn i menadžment tekstila i odjeće. Zainteresiranih, kažu, ima u skladu s potrebama gospodarstva.

“Mi kroz naše studijske programe pripremamo studente da se što bolje uključe u privredne procese. Imamo jako dobru suradnju sa

Više o temiIzvor:Poslovni.hr