Hrvatski građevinski sektor unapređuje kompetencije radnika nužnih za postizanje energetske učinkovitosti

U Hrvatskoj se od listopada 2022. godine provodi novi projekt CROskills-RELOADkoji ima za cilj unaprijediti vještine građevinskih radnika te inženjera u području energetske učinkovitosti. Projekt je sufinanciran od strane Europske unije, a provodi ga hrvatski konzorcij koji čine Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i partnerske organizacije: Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Hrvatska obrtnička komora, Zajednica graditeljskih škola RH i Razvojna energetska agencija Sjever.

„CROskills-RELOAD dio je inicijative Europske unije BuildUp vještina koja potiče cjeloživotno učenje i razvoj vještina vezanih za energetsku učinkovitost u građevinskom sektoru kako bi se postigli zadani ciljevi dekarbonizacije do 2030. Projekt je nastavak prethodnih projekata u sklopu iste inicijative, poznate pod nazivom CROskills, s novim značajem uključivanja bijelih ovratnika u proces cjeloživotnog učenja i poboljšanja vještina” rekao je izvršni direktor Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju Dean Smolar.

prof. dr. sc. Ivana Banjad Pečur

Projekt se fokusira na razvoj smjernica i sustava obuke koji će omogućiti radnicima u građevinskom sektoru da ovladaju vještinama i znanjima potrebnim za rad na projektima energetske učinkovitosti te da doprinesu smanjenju emisije ugljičnog dioksida i postizanju ciljeva održivog razvoja. Osim toga, projekt ima za cilj uključiti stručnjake iz različitih sektora kako bi zajednički definirali prioritete i mjere u vezi s kvalifikacijama radnika u sektoru energetske učinkovitosti, od donositelja odluka, krajnjih korisnika, proizvođača materijala i opreme, do voditelja projekata, pružatelja usluga energetske učinkovitosti i budućih stručnjaka za nZEB i ZEB zgrade (zgrade s gotovo nultom potrošnjom energije).

„Najvažniji ishodi projekta su revitalizacija Nacionalne platforme kvalifikacija (NKP), Analiza postojećeg stanja u graditeljstvu, te izrada Nacionalnih smjernica za unaprjeđenje kompetencija radnika u građevinarstvu u kontekstu energetske učinkovitosti. Nacionalne smjernice imaju za cilj usvojiti standarde održive gradnje kao ključne elemente u postizanju ciljeva dekarbonizacije, s posebnim naglaskom na obrazovanje i cjeloživotno učenje., istaknula je voditeljica projekta, prof. dr. sc. Ivana Banjad Pečur.

Prvi sastanak NKP-a, održan 21. ožujka okupio je više od 70 sudionika kojima su predstavljeni dosadašnji zaključci dobiveni tijekom izrade nacrta analize postojećeg stanja, a razvila se i rasprava o kontinuiranoj izobrazbi građevinskih radnika u energetskoj učinkovitosti i potencijalnim razlozima nedovoljnog broja kvalificiranih radnika u sektoru zgradarstva. U Hrvatskoj prije svega nedostaje kvalificirane radne snage.

Kroz raspravu su prepoznati mogući uzroci od kojih su neki: nezainteresiranost mladih za upis stručnih zanimanja, odlazak domaćih radnika u inozemstvo, nedostatak motivacije za programe i edukacije i dr., što negativno utječe na poslovne izazove, ali i značajno usporava cjelokupni proces napretka prema postavljenim. nacionalnim ciljevima.

Kvalitetne povratne informacije koje su proizašle iz uspješnog sastanka, doprinijet će izradi Nacionalnih ključnih smjernica, za revitalizaciju sustava kontinuirane izobrazbe u građevinskom sektoru. Kako bi se one razvijale i nadograđivale novim i aktualnim saznanjima za poticanje proaktivnih pomaka, sastanci NKP-a će se održavati svaka dva mjeseca do kraja provedbe projekta. Upravo takvim, aktivnim sudjelovanjem i komunikacijom, projekt će realizirati svoje prioritete i pridonijeti kreiranju pozitivnih trendova na tragu dekar

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr