Tko je Sam Altman, ingeniozni osnivač OpenAI-ja koji stoji iza ChatGPT-a?

Nevjerojatna popularnost ChatGPT-a, najpopularnijeg chatbota umjetne inteligencije (AI) učinila ga je najbržom rastućom potrošačkom aplikacijom u povijesti, s više od 100 milijuna aktivnih korisnika mjesečno u samo dva mjeseca od pokretanja. Prema podacima SensorTowera, TikToku je za isti broj aktivnih korisnika mjesečno trebalo otprilike devet, a instagramu 30 mjeseci. ChatGPT je tako gotovo preko noći postao osmo svjetsko čudo koja se tvrtka OpenAI razvila sa Samom Altmanom na čelu.

Tko je Sam Altman?

Insider je nedavno otkrio nekoliko zanimljivih činjenica o vlasniku OpenAI-ja. Altman je navodno naučio kodirati u dobi od osam godina i spreman je za sudnji dan budući da godinama posjeduje veliku zbirku zlata, vatrenog oružja i gas maski. Prije nego što je osnovao OpenAI, Sam Altman bio je nadaleko poznat u Silicijskoj dolini kao predsjednik startup akceleratora Y-Combinator.

Altman ima 38 godina i odrastao je u St. Louisu u SAD-u. Navodno je bio čudo od djeteta i naučio ga programirati i rastavljati Macintosh računala kada je imao samo osam godina, kada većina djece tek uči pisati i čitati u osnovnoj školi. Nakon što je dvije godine pohađao Sveučilište Stanford, Altman je napustio studij s dvojicom kolega kako bi pokrenuo mobilnu aplikaciju pod nazivom Loopt. Loopt je korisnicima omogućio dijeljenje svojih lokacija s prijateljima i bio je jedna od prvih osam tvrtki u Y Combinator startup akceleratoru, uz poznati Reddit.

Iako je Loopt nekoć bio procijenjen na 175 milijuna dolara, nikada nije postigao veći uspjeh. Godine 2012. osnivači su prodali Loopt za 43 milijuna dolara Green Dotu, banci poznatoj po svojim unaprijed plaćeni karticama, što je bilo gotovo jednako ukupnom iznosu sredstava koje je Loopt dobio. Tijekom procesa osnivanja Loopte, Sam Altman pronašao je i ljubav. Devet je godina bio u romantičnoj vezi s Nick Siva, jednim od suosnivača Loopta. Nažalost, tražili ste se nakon prodaje tvrtke.

Šarolika karijera

Nakon prodaje Loopte, Sam Altman osnovao je fond rizičnog kapitala pod nazivom Hydrazine Capital, prikupivši 21 milijun dolara uključujući velik dio od pet milijuna dolara koje je primio Loopta i ulaganja poduzetnika i investitoraPetera Thiela. Altman je uložio 75 posto sredstava u Y Combinator i vodio Redditovo financiranje serije B.

Godine 2014., suosnivač Y kombinatora Paul Graham odabrao je Altmana da postane predsjednik Y kombinatora. Tijekom svog mandata, u jesen 2014. održao je niz predavanja pod naslovom ‘Kako pokrenuti startup’ na Sveučilištu Stanford. Altman je 2015. također izabran na Forbesovu listu ’30 ispod 30′ u sektoru rizičnog kapitala kada je imao 29 godina.

Altman je dijelio neke od svojih hobija s dvojicom suosnivača Y Combinatora, uključujući svoju ljubav prema utrkama i letenju avionima. Također je jednom prilikom rekao osnivaču startupa Shypmate da se ‘priprema za kraj svijeta’ i upozorio na ‘smrtonosne sintetičke viruse’, ‘AI koja napada ljude’ ili ‘rat’. Altmanova majka, dermatologinja, rekla je da on ima tendenciju zadržati puno stvari u sebi i može postati vrlo tjeskoban.

Zajedno s Elon Musk i drugim poduzetnicima, Altman je 2015. godine osnovao OpenAI s ciljem očuvanja čovječanstva od umjetne inteligencije. U projekt su uključeni bili suosnivač LinkedIne Reid Hoffman i Peter Thiel, koji je obećao uložiti milijardu dolara. S mjesta predsjednika Y Combinatora Altman je odstupio 2019. kako bi se fokusirao na rad u OpenAI-ju, dok je nastavio obnašati dužnost predsjednika YC-a.

Veliki planovi za budućnost

OpenAI se 2019. transformirao u tvrtku. Na pitanje o prihodima, Sam Altman je rekao da ‘nemaju pojma’, a tijekom iste godine Microsoft je u OpenAI uložio milijardu dolara. Tijekom Altmanovog mandata u ulozi izvršnog direktora, OpenAI je pokrenuo popularne generativne AI alate kao što su DALL-E i ChatGPT, koji stvaraju umjetnost i tekst na temelju informacija koje im se pružaju. ChatGPT je objavljen u studenom 2022. i dobio je više od milijun korisnika u roku od pet dana, kako je izvijestio Altman na Twitteru. U siječnju 2023. Microsoft je uložio milijarde dolara u OpenAI, povećavši vrijednost tvrtke na 29 milijardi dolara.

Podsjećamo, OpenAI je nedavno pokrenuo pretplatničku uslugu za ChatGPT. Nova usluga, ChatGPT Plusdrži cijenu od 20 dolara mjesečno i nudi univerzalni pristup ChatGPT-u (čak i tijekom gužve na serveru), brže vrijeme odgovora i prioritetan pristup novim značajkama i poboljšanjima.

Unatoč svom uspjehu, OpenAI je pod velikim pritiskom da uključi ChatGPT i druge proizvode, budući da je primio milijarde dolara

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr