Vrijeme je za vrtlarenje – donosimo super vodič gdje nabaviti biljke i kako ih presaditi

Vrijeme je za vrtlarenje – donosimo super vodič gdje nabaviti biljke i kako ih presaditi

Vrijeme je za vrtlarenje – donosimo super vodič gdje nabaviti biljke i kako ih presaditi

Proljeće nam je omiljeno doba u godini jer je to vrijeme kada se biljke budu iz zimskog sna i postale glavni dekor na našim balkonima, terasama iu vrtovima. Sad je idealno vrijeme za proljetno presađivanje i kupovinu novih biljaka koje ćete vještim postupcima zasaditi u vašoj domovi. Ne, od kuda krenuti? Ništa se ne brinite složili smo za vas veliki vodič gdje možete nabaviti najbolje biljke za vas uz upute kako ih presaditi i uklopiti u vaše interijere.

Časopis_Lidl_cvijeće-1

Proljeće je vrijeme za vaše biljke

Svi oni koji su se okušali u vrtlarenju i sadnji cvijeta, znaju koliko opuštajući ovi rituali mogu biti. Odmak od stresa i neprestane žurbe koja je u moderno doba gotovo neizbježna, pronašli smo u brizi za sobne biljke koje su jedva dočekale proljeće. Dobro je poznato da svaka sezona donosi specifične vremenske uvjete, kao što se vrijeme i njega mijenja. Za početak provjerite u kakvom su stanju vaše biljke, treba li ih presaditi ili samo sačuvati? Kada to procijenite, red je na odstranjivanju suhih i dotrajalih grana i listova ili mijenjanju zemlje. Osim što ćete se pobrinuti za biljke koje posjedujete – vrijeme je da nabavite nove.

Časopis_Lidl_cvijeće-7

Nove biljke – dobrodošle!

U Lidl trgovinama ovoga proljeća možete pronaći biljke koje će se savršeno uklopiti u vaše interijere i eksterijere. Bilo da tražite unutarnje biljke kao što su dracene ili sukulenti ili pak vanjske poput male masline, ukrasne jagode i fuksije – sve ćete pronaći u aktualnom Lidl katalogu. Obavili smo kupovinu i krenuli u pravu malu avanturu vrtlarenja koju ćemo podijeliti s vama.

Kada odaberete biljke koje će najbolje pristajati vašem prostoru, vrijeme je da ih presadite u novu zemlju i odgovarajuće tijelo. U Lidl trgovinama pronaći ćete veliki izbor keramičkih teglica u nekoliko dimenzija – od manjih do većih, ovisno o biljkama koje ste u njih odlučili smjestiti. Biljke koje smo mi odabrali za ovo jedinstveno iskustvo vrtlarenja su Zmajevac mix, Maslina stablo, Glandora nebesko plava, Ukrasna jagoda, Kala mješavina, Echeveria, Fuksija, Zeleni mix (kaktus) i Peperomia.

Časopis_Lidl_cvijeće-11

Časopis_Lidl_cvijece-14

Što treba znati kod presađivanja biljaka?

Proljetno presađivanje biljaka jedan je od stresnijih rituala svim vlasnicima biljaka, pogotovo onima koji nemaju puno iskustva. Važno je sve napraviti dobro, kako bi vaše biljke bile sretnije i zdravije i to vam se vratile novim i velikim listovima. Proljeće je za to idealno vrijeme, jer se biljke aktiviraju iz zimskog mirovanja i spremne su za rast i razvoj. Ono na što morate paziti:

  • odaberite pravu veličinu, oblik i materijal tegle
  • odaberite pravilnu zemlju i drenažu
  • očistiti trulo korijenje i ostale eventualno osušene dijelove biljaka
  • biti nježni i strpljivi

Časopis_Lidl_cvijeće-21

Časopis_Lidl_cvijeće-19

Časopis_Lidl_cvijece-22

Časopis_Lidl_cvijece-23

Ovisno o tome koje biljke presađujete trebali bi razmisliti o materijalu, obliku i veličini tijela. Nikada biljku nemojte presađivati ​​u prevelikom dijelu, najbolje je odabrati onu za broj veću od prethodne. Većina kućnih biljaka voli dobro drenirano tlo. Možete zemlju pomiješati s perlitom ili sitnim šljunkom, ai glinene kuglice osim estetske pomoći će da vaša zemlja bude propusna, što će korijenu dati prostor za disanje. Sukulenti, filodendroni i dracene vole propusnu zemlju pa će njima odgovarati miks za sukulente i kaktuse. No ne uvijek morate kupovati gotovi supstrat, internet je prepun savjeta kako takvu zemlju napraviti sami. Od stare zemlje možete napraviti novi hranjivi miks tako da se pomiješate s novim i dodate drenažni materijal.

Časopis_Lidl_cvijece-65

Časopis_Lidl_cvijece-54

Zašto smo odabrali baš ove biljke?

Stablo Masline jedna je od najatraktivnijih biljaka koje možete imati u svom domu. Možete ju smjestiti unutra, na balkon ili u vrt, a ono što vam mora osigurati je dovoljno vode i sunca. Ove male masline jako su zanimljive jer će se savršeno uklopiti u doslovno svaki interijer.

Čovjek zmaj jedna je od najpopularnijih kućnih biljaka i često je možemo vidjeti u raznim privatnim i poslovnim interijerima. Pročišćava zrak, nije zahtjevna, a svojim atraktivnim izgledom i veličinom osvaja prvu.

Časopis_Lidl_cvijece-12

Kelj su naše omiljeno rezano cvijeće, a kako biste u njihovoj ljepoti uživali duže od nekoliko dana u vazi vrijeme je za nabavku kelja u tegli. Nakon što smo ju presadili smjestit ćemo ju u interijer i dugo gledati kako raste te uživati ​​u njezinim predivnim cvjetovima.

Glandora nebesko plava, Ukrasna jagoda ja Fuksija idealne su biljke za vaše balkone, terase i vrtove. Ukrasni grmovi glandore i fuksije tvorit će savršen zaklon na gradskim balkonima, au vrtu stvarati pravu zelenu cvjetnu oazu. Ukrasna jagoda specifična je po svojim bijelim cvjetovima stoga ih totalno možemo zamisliti u teglama na našim balkonima pa čak i ako živimo u najurbanijim predjelima.

Časopis_Lidl_cvijeće-31

Časopis_Lidl_cvijece-26

Časopis_Lidl_cvijeće-25

Časopis_Lidl_cvijece-68

Echeveria ja kaktusi idealne su biljke za sve one koje nisu pretjerano vješti u uzgoju biljaka i tek su krenule u savladavanje osnova. Atraktivne su izgledom, ne treba im puno zalijevanja, a ako ih smjestite na prozorsku dasku gdje ima mnogo sunca, uživat ćete u njihovom rastu.

I za kraj jedna od naših omiljenih biljaka je Peperomija. Njezini mesnati listovi u sebi kao i sukulenti zadržavaju vlagu, stoga ih nije potrebno mnogo zalijevati. Voli osunčane prozore, a svojim listovima volite kako uzeti svu pažnju u prostor u kojem se smjestite.

Sve ove, ali i još mnogo drugih biljaka te opremu za uzgoj i presađivanje istih potražite u najbližoj Lild trgovini.

Također sljedeći tjedan nas u Lidl trgovinama očekuje nova ponuda cvijeća u teglicama, ali i rezanog cvijeća koji će savršeno stajati u svakoj vazi. Ponuda koja starta od utorka 2.svibnja nalazi se ovdje.

Najčitanije

Učitati još

Više o temiIzvor: Journal.hr