FOTO: Pogledajte kako izgleda novi Jarun. Tri su velike novine koje će se posebno svidjeti posjetiteljima

Obnovljena je Aleja Matije Ljubeka na Jarunu, radovi su bili vrijedni 3,7 milijuna eura, od kojih se oko 2,4 milijuna eura očekuje iz Fonda solidarnosti te je preostalo iz proračuna Grada Zagreba, u subotu ju je obišao gradonačelnik Tomašević zadovoljan što se obnovila nakon 40 godina.

Nakon 40 godina, koliko je prošlo od Univerzijade, Aleja Matije Ljubeka konačno je obnovljena i ne samo da smo je obnovili, nego smo je unaprijedili prije svega za bicikliste, ali i za pješake, istaknuo je gradonačelnik.

Za dolazak i odlazak s Rekreacijsko-sportskog centra (RSC) Jarun po prvi puta se, kaže, sada može koristiti javni prijevoz, ZET-ov autobus vikendom.

“Svi posjetitelji različitih sadržaja oko Jaruna mogu koristiti autobus, za sada posebnim vikendom”, poručio je Tomašević koji je nakon konferencije za novinare sa suradnicima vozio ZET-ovim autobusom.

Rekao je da su novac za radove te prometnice uspjeli povući iz Fonda solidarnosti, gotovo sve što je napravljeno bit će financirano iz tog EU fonda, pa su time i napravljene uštede u gradskom proračunu.

Svaki posljednji mjesec vikend – vikend bez automobila, za godinu dana bez automobila

Istaknuo je kako ga posebno veseli “da idemo prema Jarunu bez automobila”. Kao prijelazno rješenje smanjen je broj parkirnih mjesta unutar jezera, povećan je broj parkirnih mjesta na ulazima u RSC Jarun s tri strane.

Rekao je da ostaje promet za automobile u jednom smjeru koji je uveden još za vrijeme prethodnog gradonačelnika, ali kao što imamo ovaj vikend – vikend bez automobila tako će i svaki mjesec posljednji vikend – biti vikend bez automobila i moći će u kompleks RSC Jarun ući samo vozila s dozvolom – službena i ona za potrebe sportskih klubova koji djeluju unutar kompleksa Jarun.

Tomašević je rekao da će prijelazno razdoblje trajati godinu dana, nakon čega se planira potpuno zabraniti automobilski promet za sva vozila koja nemaju prometnu dozvolu, kako bi RSC Jarun postao najveća nova pješačko-biciklistička zona u Zagrebu.

“Znači, za Dan planeta Zemlje za godinu dana očekujemo da ovaj prijelazni termin regulacije prometa završi i da od tada samo vozila s dozvolom mogu ući”, poručio je Tomašević.

Značajno proširena biciklistička staza

Gradonačelnica Zamjenice Danijela Dolenec podsjetila je da su radove na obnovi Aleje Matije Ljubeka otvorili početkom veljače te su i tada rekli da je to povijesna rekonstrukcija te prometnice jer od njezina nastanka prije 40 godina nikada nije obnovljena. Istaknula je da su radove iskoristili za značajno unaprjeđenje cijele prometne regulacije na jezeru te da se navede budući smjer oko te regulacije.

Tri su, kaže, glavne značajke nove prometne regulacije. Značajno je proširena biciklistička staza koja je u dva smjera i sada je na unutarnjem obodu jezera što je čini puno sigurnijom. Također, odvojena je zaštitnim pojasom po cijeloj prometnici uz jezero.

Također, uklonjen je značajan broj parkirališnih mjesta na obodu jezera Jarun, a otvorena su nova parkirališna mjesta na više lokacija na ulazima u jezero. Na Ulici Hrvatskog sokola napravljena su nova parkirališna mjesta, otvoreno je parkiralište uz sam ulaz u jezero i uređeno je parkiralište na južnoj strani jezera na Petrovaradinskoj ulici.

Ključne novine koje žele promovirati je i autobusna linija. Dolenec je rekla kako od ranije postoji autobusna linija 113 koja je s Remize vozila po Hrgovićima i okretala se na Ulici Hrgovići, a sada vikendom radi krug oko jezera. Ukupno je 11 autobusnih stanica. “To je još jedan način na koji se promoviše

Više o temiIzvor:Poslovni.hr