Na svjetskim burzama rast na krilima poslovnih rezultata tehnoloških kompanija

Na svjetskim burzama prošloga tjedna najvažniji indeksi su porasli na krilima solidnih poslovnih rezultata niza kompanija, ponajviše tehnoloških, a zahvaljujući tome iu travnju su ostvareni znatni tržišni dobitci.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošlog tjedna porastao 0,86 posto, na 34.098 bodova, S&P 500 za 0,88 posto, na 4.169 bodova, a Nasdaq indeks 1,3 posto, na 12.226 bodova.

Mjesec travanj Dow je završio s dobitkom od 2,5 posto, postigavši ​​najbolju mjesečnu izvedbu od siječnja, kada je porastao za 2,8 posto. Istodobno, S&P indeks ojačao je 1,5 posto, dok je Nasdaq, koji je protekloga tjedna ostvario značajan dobitak, na mjesečnoj razini tek je neznatno ojačao.

I protekloga tjedna najviše su porasle cijene tehnoloških dionica, zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima velikih tehnoloških divova poput Microsofta, Applea, Metea i Intela.

Uzlet tehnoloških dionica

Upravo zahvaljujući uzletu cijena tehnoloških dionicakoji imaju veliku težinu u sastavu S&P-a, taj je indeks od početka godine dobio 8,6 posto, no to sve više zabrinjava neke analitičare.

Naime, svega sedam dionica iz sastava tog indeksa – Apple, Microsoft, Alphabet, Tesla, Meta i Nvidia – zaslužno je za čak 88 posto rasta S&P-ja od početka godine.

– Iskreno, meni čini nervoznim. Čini se da se tržišni dobici koncentriraju na sve načine i manji broj dionica, a to vjerojatno nije održivo na duži rok – smatraJames Ragan, iz DA Davidsona.

Općenito, dosad je tek nešto više od polovine kompanija čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu izvijestilo o poslovnim rezultatima za prvo polugodište, pri čemu ih je 80 posto premašilo prcojene analitičara.

– Zarade, ekonomski pokazatelji i Fed i dalje su narativ ulagača – ističe pak Greg Bassuk, izvršni direktor ASX Investmentsa.

Prati se Fed

Investitori će idućeg tjedna pratiti zasjedanje Fede, a nakon 86 posto tržišnih sudionika smatra da će Fed podiže kamatne stope za 0,25 postotnih bodovakao što je to učinio i na prošlom zasjedanju.

U petak je objavljen podatak o indeksu cijena izdataka za osobnu potrošnju u SAD-u podupire takva očekivanja, budući da je za ožujak iznosio 4,2 posto na godišnjoj razini, što je najniža stopa od svibnja 2021., no ipak i dalje znatno iznad 2 posto inflacije koju cilja Fed.

– Izvještaj o inflaciji od petka daje Fedu razlog da povisi kamatne stope za 25 baznih bodova na sastanku u svibnju, iako ima i investitora koji smatraju da bi Fed mogao početi pauzirati s povećanjem kamata zbog zabrinutosti za izgled gospodarstva – rekao je Ryan Blanger iz Claro Advisorsa .

Američki BDP usporio

Naime, prošli podaci pokazali su i da je američki BDP u prvom tromejsečju usporio rast na anualiziranih 1,1 posto, zamjetno slabije nego u četvrtom tromjesečju 2022. godine kada uvećan za 2,6 posto.

U fokusu investitora idućih dana bit će i izvješće o zaposlenosti u travnju u najvećem svjetskom gospdaoarstvu objavljuje novih financijskih izvješća.

A što se tiče zdravlja američkih banaka, i dalje pristižu loše vijesti u vezi Prve Republike. Ta regionalna banka zabilježila je pad cijene za više od 50 posto prošlog tjedna, a 97 posto od početka godine zbog povlačenja depozita štediša te je sve izglednije i da će zatražiti pomoć Saveznih korporacija za osiguranje depozita. To je već treća regionalna banka koja je zapala u probleme u SAD-u od početka godine.

I na europskim burzama prevlada dobro raspoloženje zahvaljujući zaradama kompanija, pa su i prošli indeksi ostvarili dobitke. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,55 posto, na 7.870 bodova, a Paisa CAC 1,12 posto, na 7.491 bod, dok je frankfurtski DAX blago porastao, 0,26 posto, na 15.922 boda.

Euro na najvišoj razini

Također, vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna stagniraladok se tečaj eura i dalje kreće se oko 1,10 dolara, najviše razine u godinu dana prema američkoj vrijednosti. Indeks dolara, koji pokazuje kretanje vrijednosti SAD-a u odnosu na druge zemlje

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr