Budi se industrija sastanaka: Dobar dan kongresnom turizmu nikako da svane

Poslovni turizam i dalje je ograničen kapacitetima hotelskih dvorana. Nema kongresnih centara koji bi okupili od 2000 do 5000 sudionika, pa ni mjesta za organizaciju konferencije na svjetskoj razini

Repovi korone se još uvijek vuku kada govorimo o kongresnom turizmu, no pružatelji takvih usluga daleko su od toga da su nezadovoljni. Naprotiv, stručnjaci se vraćaju u ovakvom obliku susreta, dijelom vjerojatno i iz želje da se ljudi osjećaju slobodnije, da mogu putovati i razgovarati oči u oči s drugima, bez psihoze koja je vladala do prije godinu dana. U velikom hotelskom poduzeću Maistri kažu kako je kongresni turizam oživio, no poslovanje se još više digitaliziralo, kao i svugdje, bilo je na liniji i hibridni događaji te, vrlo zanimljivo, kraći rok za njihovu realizaciju.

– Ne, određena tržišta poput Dalekog istoka još nam se nisu vratila. Što se tiče ove i idućih godina, s obzirom da se najveći kongresni projekti ugovaraju godinu ili dvije unaprijed, svi važniji događaji već su definirani. Trend bukiranja srednjih i manjih projekata odličan je očekujemo da ćemo postići brojke iz 2019. Trenutačno radimo projekte za 2024. i 2025. godinu – poručuju iz Maistrea.

Prestizanje 2019.

Maistra Hospitality Group ima velike kapacitete među najvećima u Hrvatskoj. Primjerice u hotelu Sheraton Dubrovnik jedna je od najvećih konferencijskih dvorana na hrvatskom Jadranu, za tisuću gostiju. Rovinjski hotel Lone raspolaže velikim višenamjenskim dvoranama, od kojih najveća ima čak 650 sjedećih mjesta, a jedinstveni prostor stare tvornice TDR omogućuje realizaciju projekata do 2000 gostiju. Kapacitet zagrebačkih hotela Westin i Sheraton je 700 gostiju, a novi hotel Zonar Zagreb raspolagat će s dvoranom do 300 gostiju i jedinstvenim spletom dodatnih manjih, bijeg-dvorana.

Još jedna velika hotelska kompanija – Valamar Riviera – razvila je taj segment turizma i poslovne ponude. Najviše kapaciteta ima u Dubrovniku, i to u tri objekta (Valamar Lacroma Dubrovnik, Valamar Argosy te Dubrovnik President Valamar Collection), u kojima je ukupno 11 kongresnih dvorana od 1800 četvornih metara. U Dubrovniku ističu Valamar Lacromu, čija dvorana Elafiti prima do 1200 sudionika.

Kongresne dvorane imaju iu Istri: porečki Valamar Diamant raspolaže trima ukupne površine od 400 četvornih metara te više od tisuću kvadrata velikom multifunkcionalnom dvoranom u kojoj se često organiziraju veće konferencije. Tu je još i dvorana Momenti od 500 četvornih metara u Isabella Valamar Collection Island Resortu.

– Poslovni segment počeo se vraćati prošle godine, najprije u Istru, a malo poslije iu Dubrovniku. Nastavlja se trend rasta korporativnog segmenta, a Valamar zaprima i mnogo upita u posljednji trenutak za proljeće. S obzirom na trenutne brojeve i činjenicu da je Valamar Riviera kongresna sezona u Dubrovniku ove godine počela mnogo ranije, što je omogućeno češćim međunarodnim letovima, vjerujemo da ćemo na ukupnoj razini prestići brojeve iz 2019. u svim destinacijama – prognoziraju u Valamaru.

Letovi cijele godine

Većina termina u sjevernim odredištima za veće je događaje u Valamaru popunjena unatrag nekoliko mjeseci. Ostali su termini za manje događaje, ali, računajući na postojeći trend upita u posljednji trenutak, vjeruju da će se i to popuniti. Dubrovnik je kongresnu sezonu započeo početkom ožujka nacionalnim kongresima, jesen je također dobro popunjena. U Valamaru kažu da već imaju upite za veće međunarodne kongrese u Dubrovniku za 2024. te čak i za 2025. godinu.

U Maistri napominju da bi industrija poslovnih putovanja (u širem smislu) i kongresna industrija (u užem smislu) tr

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr